ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 70 εκατ. Πακιστανοί, καλούνται σήμερα στις κάλπες, προκειμένου να εκλέξουν τους βουλευτές τους, για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, τον Οκτώβριο του 1999. Οι τελευταίες εκλογές είχαν διεξαχθεί το 1997 και η συμμετοχή σε αυτές ήταν μόλις 36%.
Ο στρατηγός Μουσάραφ έχει διακηρύξει ότι θα παραμείνει πρόεδρος για πέντε χρόνια, θα έχει την εξουσία να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και ότι ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο θα μετέχουν στρατιωτικοί και πολίτες, θα επιβλέπει το κυβερνητικό έργο.
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ο Μουσάραφ προσπαθεί κατ' αυτόν τον τρόπο να διαιωνίσει την κυριαρχία του στρατού στη χώρα.
Οι ελάχιστες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν δίνουν σαφές προβάδισμα για τις εκλογές αυτές σε κανένα κόμμα. Εκτιμάται όμως, ότι, η νίκη θα κριθεί ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα (PPP) της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο και την Πακιστανική Μουσουλμανική Λίγκα-Κουάϊντ (PML-Q), που πρόσκειται στο στρατιωτικό καθεστώς.
Ακολουθούν το PML-N του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, τον οποίο ανέτρεψε ο Μουσάραφ το 1999 και το ΜΜΑ, ένας συνασπισμός ισλαμικών κομμάτων, που κατηγορούν το καθεστώς της χώρας για τη σύνταξη του με το διεθνή αντιτρομοκρατικό μέτωπο, με επικεφαλής τις ΗΠΑ.
Περισσότεροι από 200.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και άνδρες των ειδικών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών έχουν αναλάβει να επιβλέψουν την ομαλή διεξαγωή των εκλογών.
Περίπου επτά χιλιάδες υποψήφιοι διεκδικούν τις 342 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και τις 728 έδρες των επαρχιακών συνελεύσεων που συναποτελούν το εκλογικό σώμα της Γερουσίας.