Αϊτή: Η «συμφωνία με τον Διάβολο» πίσω από τον σεισμό

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 06:00
UPD:08:53
REUTERS/CARLOS BARRIA

A- A A+

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ ο τηλε-ευαγγελιστής Πατ Ρόμπερτσον ο οποίος υποστήριξε ότι ο καταστροφικός σεισμός της Αϊτής είναι συνέπεια της «συμφωνίας με το Διάβολο» που έκαναν οι Αϊτινοί πριν από δύο αιώνες για να διώξουν τους Γάλλους.

Η δήλωση αυτή υποχρέωσε το Λευκό Οίκο να παρέμβει και να τη χαρακτηρίσει «εντελώς ηλίθια».

Ο Ρόμπερτσον, που υπήρξε και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, υποστήριξε την Τετάρτη ότι αρχικά οι Αϊτινοί ήταν «υπό τον ζυγό των Γάλλων, του Ναπολέοντα Γ' ή δεν ξέρω ποιου».

«Μαζεύτηκαν και έναναν συμφωνία με το Διάβολο. Του είπαν: θα σε υπηρετήσουμε αν μας απαλλάξεις από τους Γάλλους. Είναι αληθινή ιστορία. Και ο διάβολος είπε: Εντάξει, έκλεισε η συμφωνία. Και από τότε πέφτουν από τη μια συμφορά στην άλλη», είπε, συγκρίνοντας την κατάσταση στην Αϊτή με τη γειτονική της Δομινικανή Δημοκρατία.

Ερωτώμενος για τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, είπε ότι είναι «έκπληκτος που σε μια περίοδο αδιανόητου ανθρώπινου πόνου κάποιος τολμά να λέει τόσο ηλίθια πράγματα».

Ο Ρόμπερτσον, που διεκδίκησε το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 1988, είναι γνωστός για τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του. Το 2006 προκάλεσε και πάλι σάλο όταν εξήγησε ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, ήταν «θεϊκή τιμωρία» για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή