Αϊτή: Η βιαιότητα δυσχεραίνει το έργο των διασωστών

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 10:15
REUTERS/JORGE SILVA

A- A A+

Λεηλασίες και βιαιότητες από τους ίδιους τους πληγέντες της Αϊτής, αλλά και έλλειψη συνεργασίας με τις τοπικές αρχές δυσκολεύουν το έργο των σωστικών συνεργείων που έχουν ήδη σπεύσει στο Πορτ ο Πρένς.

Η έλλειψη κάθε είδους ασφάλειας είναι το πρώτο και βασικό εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι ξένοι διασώστες, των οποίων το έργο δυσκολεύουν εξαγριωμένοι Αϊτινοί στους δρόμους του Πορτ ο Πρενς.

Διασώστες από τον ¶γιο Δομίνικο, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βολιβία ήταν οι πρώτοι που έφτασαν στα ερείπια της αϊτινής πρωτεύουσας, ωστόσο υποστηρίζουν πως το έργο τους είναι πολύ δύσκολο λόγω της αντιμετώπισης που τυγχάνουν από τους πανικόβλητους κατοίκους της νησιωτικής χώρας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ασφάλειας», δήλωσε ο Ντέλφιν Αντόνιο Ροντρίγκες, επικεφαλής της δομινικανής Πολιτικής Προστασίας. «Παντού σημειώνονται λεηλασίες, υπάρχουν ένοπλοι. Είναι μια πολύ φτωχή χώρα και οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι», πρόσθεσε.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πορτ ο Πρενς έχει καταστραφεί και θα πρέπει να στήσουμε ένα υπαίθριο νοσοκομείο για τους τραυματίες, εξήγησε ο Ροντρίγκες, όμως όπως είναι τώρα η κατάσταση αυτό είναι αδύνατον. «Αν το στήσουμε τη νύχτα, την ημέρα θα έχει εξαφανιστεί», υπογράμμισε.

«Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη κάθε συνεργασίας με τις τοπικές αρχές», υποστήριξε άλλο μέλος από τη δομινικανή αποστολή.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, ένα μεγάλο τμήμα της διεθνούς βοήθειας παραμένει στο αεροδρόμιο. «Η βοήθεια φτάνει, αλλά δεν την διανέμουν», παρατήρησε ο Ροντρίγκες και συμπλήρωσε πως η κατάσταση είναι επικίνδυνη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυκλοφορούν στη διάρκεια της νύχτας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή