Μ. Χρυσοχοΐδης: Κανείς δεν είναι ιδιοκτήτης της Αστυνομίας

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 14:48
UPD:23:14
A- A A+

«Eίστε προστάτης της αστυνομίας και όχι Ιαβέρης». Με τη φράση αυτή κατέληξε στην κριτική του προς τον υπουργό Προστασία του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με αφορμή την υπόθεση κακοποίησης Χιλιανού κρατουμένου και την χορήγηση πολιτικού ασύλου στο μετανάστη.

«Από ποια χώρα ήρθε για να του χορηγήσετε άσυλο; Αντιλαμβάνεστε ότι στη Χιλή δεν κυβερνά ο Πινοσέτ. Δημιουργείτε τεράστιο διπλωματικό θέμα γιατί θέλετε να κάνετε δημόσιες σχέσεις», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ.Καρατζάφερης και επικαλέστηκε επιστολή του Χιλιανού πρεσβευτή στην Αθήνα που διαμαρτύρεται σχετικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ειδικού καθεστώτος προστασίας του Χιλιανού μέχρι να γίνει η δίκη: «Η διερεύνηση της υπόθεσης για την κακοποίηση του Χιλιανού υπηκόου από αστυνομικούς πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους, για αυτό και η ελληνική αστυνομία όφειλε να εφαρμόσει ένα καθεστώς προστασίας για να είναι εδώ μέχρι να διεξαχθεί η δίκη. Πρέπει να είναι στη χώρα μας για να καταθέσει ό,τι κρίνει ο ίδιος για τα πραγματικά γεγονότα, ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Αυτό έπρεπε να γίνει και αυτό κάναμε».

«Έχουμε δικαίωμα να δώσουμε άσυλο ακόμα κι αν προέρχεται από μια δημοκρατική χώρα, όπως Χιλή. Θα δούμε σε τι καθεστώς προστασίας θα τεθεί ο κρατούμενος», συμπλήρωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Εξάλλου όπως επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η έρευνα που έγινε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας απέδειξε ότι ο συγκεκριμένος Χιλιανός μετανάστης βασανίστηκε από αστυνομικούς με τρόπο που κινδύνευσε η ζωή του, γι' αυτό και τους παρέπεμψε στη δικαιοσύνη».

«Πρέπει η δικαιοσύνη να δικάσει αυτούς του βάρβαρους. Τέτοιου είδους πολιτικές δεν αρμόζουν στο δημοκρατικό μας πολίτευμα. Φτάνει πια. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες. Κι εμείς ήρθαμε για να τις αλλάξουμε και όχι για να παρακολουθούμε μερικούς επίορκους που έχουν βάρβαρα ένστικτα. Πρέπει να σεβόμαστε τα ατομικά δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και κυρίως ανυπεράσπιστους ανθρώπους και μετανάστες», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι αναλαμβάνει ρόλο εισαγγελέα και δικαστή και ότι προκαταλαμβάνει την ΕΔΕ και δεν επιτρέπει να γίνει δίκαιη δίκη: «Εφ' όσον διαπιστώθηκαν στοιχεία βίας να προχωρήσει βεβαίως η υπόθεση. Δεν μπορείτε όμως να προκαταλάβετε τη δικαιοσύνη. Είστε υπουργός και όχι δικαστής».

«Είστε προστάτης της αστυνομίας και όχι Ιαβέρης. Οι αστυνομικοί των 700 και 800 ευρώ δεν επιτρέπουν αυτή τη συμπεριφορά εκ μέρους σας», κατέληξε ο αρχηγός του ΛΑΟΣ.

«Δεν είναι κανείς ιδιοκτήτης της αστυνομίας για να μπορεί να μιλάει εξ ονόματος της κι εσείς έχετε αυτή τη τάση. Είμαι πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας και ο ρόλος μου είναι να εξασφαλίσω το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και στη χώρα», απάντησε ο κ.Χρυσοχοΐδης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή