Ρωσία: Πρόοδος στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 14:37
A- A A+

Σημαντική πρόοδο προς τη σύναψη μιας νέας συνθήκης για τον πυρηνικό αφοπλισμό (START) έχουν σημειώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον οποίο επικαλούνται σήμερα τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Κάναμε ένα αρκετά σοβαρό βήμα προς τα εμπρός και προσεγγίσαμε τις θέσεις μας σημαντικά», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με τα πρακτορεία ITAR-TASS και RIA-Novosti.

Οι διαπραγματεύσεις «δεν προχωρούν εύκολα, αλλά σε πολλά σημεία έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με τους Αμερικανούς», ανέφερε ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Την Πέμπτη στη Μόσχα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Μπερνς, είχε διαβεβαιώσει από την πλευρά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία «βρίσκονται κοντά στη σύναψη συμφωνίας» για τη νέα ρωσο-αμερικανική συνθήκη για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Η νέα συμφωνία, την οποία οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και ΗΠΑ διαπραγματεύονται για περισσότερο από έξι μήνες, πρέπει να διαδεχτεί την START 1, που συνήφθη το 1991 και έληξε στις 5 Δεκεμβρίου του 2009.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή