ΗΠΑ: Δεν επιβεβαιώνεται ο θάνατος του επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 16:47
A- A A+

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν γνωρίζει αν ο επικεφαλής των Πακιστανών Ταλιμπάν Χακιμουλάχ Μεχσούντ σκοτώθηκε την εβδομάδα αυτή από αμερικανικούς πυραύλους, δήλωσε σήμερα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος επισκέπτεται την Καμπούλ.

«¶κουσα όλα όσα μπορούσα να ακούσω και δεν ξέρω», ανέφερε ο κ. Χόλμπρουκ σε δημοσιογράφους.

«Αν είναι ζωντανός, είναι μια από τις χειρότερες προσωπικότητες, ένα από τα πιο απεχθή πρόσωπα στον κόσμο», πρόσθεσε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν έχουν κυκλοφορήσει ηχογραφημένες δηλώσεις, που όπως υποστηρίζουν έγιναν την Παρασκευή και στις οποίες ο αρχηγός τους, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, δηλώνει ότι είναι ζωντανός.

Το μήνυμα αυτό κυκλοφόρησε μετά από αρκετά πλήγματα με πυραύλους από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη drone στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα. Ορισμένοι υπεύθυνοι για την ασφάλεια είχαν ισχυριστεί τότε ότι ο Μεχσούντ ήταν μεταξύ των 15 ατόμων που σκοτώθηκαν.

Το ηχογραφημένο μήνυμα εστάλη στα μέσα ενημέρωσης απο άγνωστους μαχητές Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που γνωρίζουν τον Χακιμουλάχ Μεχσούντ, το ηχητικό ντοκουμέντο φαίνεται να αντιστοιχεί στη φωνή του ηγέτη των Ταλιμπάν. Όμως η φωνή αυτή δεν αναφέρει ούτε ημερομηνία ούτε την αεροπορική επιδρομή που προκάλεσε το θάνατο 15 ατόμων.

Ο Χακιμουλάχ Μεχσούντ, ο οποίος είναι περίπου τριάντα ετών, ηγείται από τα τέλη Αυγούστου των Ταλιμπάν του Πακιστάν που έχουν υποσχεθεί υποταγή στην Αλ Κάιντα.

Είναι δε υπεύθυνος, από το καλοκαίρι του 2007, για ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων, κυρίως αυτοκτονίας, από τις οποίες έχουν ήδη σκοτωθεί σχεδόν 3.000 άνθρωποι σε ολόκληρο Πακιστάν σε δυόμισι χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή