Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ε.Ε. για την ένταξη της Τουρκίας

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2002 12:10
UPD:12:36

A- A A+

ΠΙΕΖΟΥΝ oι Ηνωμένες Πολιτείες την Ευρωπαϊκή Ενωση, να αρχίσει συνομιλίες με την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν για την ένταξή της στους κόλπους της, μετά την αποτυχία καθορισμού ημερομηνίας στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το BBC.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενέκρινε την έκθεση για τις 10 υποψήφιες προς ένταξη χώρες, οι οποίες θα συμμετάσχουν σε αυτήν έως το 2004, αλλά δεν ανακοίνωσε ακριβή ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας.

Ηδη η Τουρκία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την έκθεση της Κομισιόν, ενώ αργά χθες βράδυ, το State Department παρενέβη με ανακοίνωσή του λέγοντας ότι η Τουρκία αποτελεί έναν «ζωτικό σύμμαχο» των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η Τουρκία έχει στενές στρατιωτικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού φιλοξενεί πολεμικά αεροσκάφη τους στη βάση του Iντσιρλίκ και η συνεργασία της είναι απαραίτητη σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρεται, ότι η Τουρκία δεν πληροί τα βασικά κριτήρια ένταξής της και κυρίως εκείνα που αφορούν στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι υποψήφιες χώρες προς ένταξη είναι η Κύπρος, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Η τουρκική κυβέρνηση είπε ότι ελπίζει η χώρα θα συμπεριληφθεί στις νέες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, ενώ απείλησε ότι θα ακυρώσει όλες τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν μετατεθεί εκ νέου η έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Richard Boucher, είπε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει εδώ και καιρό ότι το μέλλον της Τουρκίας βρίσκεται στην Ευρώπη.

«Το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Ε.Ε., καθώς και της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι ότι η Τουρκία και η Ε.Ε. πρέπει να οικοδομήσουν το συντομότερο δυνατόν στενότερες σχέσεις», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή