Αϊτή: Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010 11:18
UPD:12:41
REUTERS/CARLOS BARRIA

A- A A+

Αποκαλυπτικές της κατάστασης που επικρατεί στην Αϊτή είναι οι μαρτυρίες των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονται στη χώρα. «Δεν έχουν ποτέ συναντήσει τόσους τραυματίες με τόσο σοβαρά τραύματα», αναφέρουν.

Σύμφωνα με μέλη της οργάνωσης, από τη στιγμή της άφιξής τους στο Πορτ-ο-Πρενς, «οι χειρουργικές μονάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν χωρίς διακοπή» για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του πληθυσμού.

«Η προτεραιότητα δίνεται στις πιο επείγουσες περιπτώσεις, οι ομάδες προβαίνουν σε καισαρικές τομές και ακρωτηριασμούς. Το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρει ότι δεν έχει συναντήσει ποτέ τόσους τραυματίες με τόσο σοβαρά τραύματα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στο Παρίσι η οργάνωση.

Σύμφωνα με έναν από τους συντονιστές των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στο Πορτ-ο-Πρενς, «η ανταπόκριση του πληθυσμού ήταν άμεση μόλις έμαθε ότι ξεκινούμε την παροχή επείγουσας ιατρικής φροντίδας στη συνοικία Καρφούρ. Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην είσοδο. Οι τραυματίες μεταφέρονταν με καρότσια ή στα χέρια. Υπάρχουν και άλλα νοσοκομεία στην περιοχή, αλλά έχουν πλημμυρίσει από τραυματίες και διαθέτουν περιορισμένο προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό».

Η οργάνωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη δυσλειτουργία του αεροδρομίου του Πορτ-ο-Πρενς. «Η συμφόρηση προκαλεί σημαντικές δυσκολίες, εμποδίζοντας την προσγείωση μεγάλου αριθμού μεταγωγικών αεροσκαφών (με φορτίο) μεγάλης σημασίας. Ελλείψει άδειας προσγείωσης, δεν έφθασε το νοσοκομείο (εκστρατείας) με φουσκωτές σκηνές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κεφαλαιώδους σημασίας».

Η οργάνωση διέθετε ήδη 30 εθελοντές επί τόπου πριν από το σεισμό και έχει κατορθώσει να αναπτύξει 70 ακόμη άτομα στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

«Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι σημαντικός αριθμός του ντόπιου προσωπικού μας δεν επέζησε της καταστροφής», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή