Γ. Παπανδρέου: Αναγκαία τομή ο «Καλλικράτης»

«Στόχος εθνικής σημασίας»
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 11:44
UPD:16:23
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Αναγκαία τομή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το Πρόγραμμα «Καλλικράτης» κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, και δεσμεύθηκε για τη στήριξη του με τους αναγκαίους πόρους και ένα οργανωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο.

«Το συνέδριο αυτό έχει κάτι το ξεχωριστό ... είναι το Συνέδριο μιας νέας αρχής, νέας αρχής για την Αυτοδιοίκηση, αλλά νέας αρχής και για το κράτος και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Αυτή η νέα αρχή παρουσιάστηκε με το πρόγραμμα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και έγινε δυνατή χάρη και στις δικές σας προσπάθειες... Σήμερα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη βάση ενός σχεδίου που κάνει πράξη τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται το διοικητικό σύστημα της χώρας, που κάνει πράξη όλες τις απαραίτητες τομές για τη νέα αρχή που έχει ανάγκη η Αυτοδιοίκηση. Είναι μια ριζική ανατροπή, σε σχέση με τα όσα γνωρίζαμε έως τώρα», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

Γ. Παπανδρέου: Αναγκαία τομή το σχέδιο «Καλλικράτης»

Γ. Παπανδρέου: Αναγκαία τομή το σχέδιο «Καλλικράτης»

«Με το πρόγραμμα Καλλικράτης προχωράμε σε μια νέα αρχιτεκτονική, λιτή, λειτουργική και στέρεη, με ισχυρούς, αποτελεσματικούς Δήμους στην υπηρεσία του πολίτη, εξοπλισμένους με νέες αρμοδιότητες και με πόρους. Με αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες, φορείς της πράσινης ανάπτυξης, στις οποίες ανατίθενται κρίσιμες αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στη νέα αρχιτεκτονική που εισάγει το πρόγραμμα «Καλλικράτης», ενσωματώνονται ως αναπόσπαστα χαρακτηριστικά οι αρχές μιας σύγχρονης διακυβέρνησης, που σπάει τα πελατειακά δεσμά του παρελθόντος, τόνισε ο πρωθυπουργός και μίλησε για καθεστώς εγγυημένης αξιοπιστίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, με τους δήμους να εισέρχονται σε μία νέα εποχή διαφάνειας και λογοδοσίας:

«Από την 1η Ιανουαρίου του 2011, οι νέοι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σ’ ένα καθεστώς εγγυημένης αξιοκρατίας. Θα είναι απαλλαγμένοι από τις καταστροφικές πιέσεις αυθαίρετων προσλήψεων. Από την πρώτη στιγμή, οι νέοι δήμοι και οι Περιφέρειες θα λειτουργήσουν σ’ ένα καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας. Με κάθε τους απόφαση στο φως, στον δημόσιο έλεγχο της τοπικής κοινωνίας, απαλλαγμένοι έτσι και από την καχυποψία, έστω, της διαφθοράς.

Από την πρώτη στιγμή, κάθε τους απόφαση θα λαμβάνεται μέσα από ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, που αξιοποιεί τις διαδικασίες διαβούλευσης, την καλύτερη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, τους νέους θεσμούς, όπως τον Συνήγορο του Δημότη, ή τις δυνατότητες, που είναι πολύ σημαντικές, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αλλά και ηλεκτρονικής διαβούλευσης».

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως οι νέοι δήμοι θα λειτουργήσουν έχοντας σαν ένα ακόμα εφόδιο τη συμμετοχή ομογενών και νόμιμων μεταναστών. Έτσι, τόνισε, εξασφαλίσουμε κοινωνική ειρήνη, κοινωνική συνοχή. Έτσι,διασφαλίζουμε μια κοινωνία ασφάλειας και ένα κράτος δικαίου».

Εξάλλου όπως επεσήμανε, πρόκειται για δομική αλλαγή απαραίτητη για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας. «Και αν πριν την κρίση ήταν σκόπιμη και αναγκαία, στις σημερινές συνθήκες, είναι αναγκαίος όρος για την έξοδο της χώρας μας από την αφόρητη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί, με εγκληματικές πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ... Ο ευθύνες όσων οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση την οικονομία μας, είναι προφανείς και βαρύτατες. Αλλά τώρα, είναι η ώρα αποφασιστικής δράσης. Κι όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορούμε να περιμένουμε από κανέναν άλλον να μας βγάλει από την κρίση, παρά μόνο από τους εαυτούς μας», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.

Το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», επανέλαβε, είναι μια αναγκαία τομή και για τη δημοσιονομική ανάταξη της χώρας, γι αυτό, εξήγησε, «αποφασίσαμε η νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Το Πρόγραμμα Καλλικράτης αποτελεί στόχο εθνικής σημασίας και ως τέτοιο θα το στηρίξουμε με τους απαραίτητους δημοσιονομικούς πόρους στο μέτρο βέβαια των δυνατοτήτων μας, αλλά και με ένα οργανωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο, που θα αξιοποιεί τους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

Είναι το δικαίωμα για μία νέα αρχή, απελευθερώνουμε τις υγιείς δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλους -τοπικούς άρχοντες, τοπικές κοινωνίες, εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση- να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την δοικητική αναδιάρθωρση της χώρας.

Α. Σαμαράς: Σοβαρά κενά στον «Καλλικράτη»

WWW.PRIMEMINISTER.GR
Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

Την εκτίμηση ότι με τις τελευταίες εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για το σχέδιο Καλλικράτης «η τοπική αυτοδιοίκηση αντί να απελευθερώνεται, αποδυναμώνεται, γίνεται πιο απρόσωπη, απομακρύνεται από τον πολίτη» εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς.

Α. Σαμαράς: Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ήσυχοι για το αύριο της Τ.Α.

Α. Σαμαράς: Δεν μπορούμε να αισθανόμαστε ήσυχοι για το αύριο της Τ.Α.

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι αναγκαίες, προϋποθέτουν ωστόσο μελέτη και ουσιαστικό διάλογο. «Κι όμως βλέπουμε σπουδή, κομματικές σκοπιμότητες, γενικόλογες διακηρύξεις, μυστικότητα, έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ακούσαμε μια γενικόλογη έκθεση από την κυβέρνηση, εντοπίσαμε σοβαρά κενά», συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς και μεταξύ άλλων διερωτήθηκε: «Παύει η σχέση εξάρτησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το κράτος ή διαιωνίζεται;»

Παράλληλα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι το Σεπτέμβριο του 2008, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήριζε «διοικητικό έγκλημα για τη χώρα το ενδεχόμενο εφαρμογής του νέου Καποδίστρια» και τόνιζε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα αντισταθεί στο σχέδιο να μπει η Αυτοδιοίκηση στο περιθώριο και να δημιουργηθεί ένα νέο χάος σ’ αυτήν».

Υπενθύμισε επίσης ότι στις 6 Αυγούστου 2008, ο καθ’ ύλην αρμόδιος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης έλεγε ότι: «θεμελιώδης προϋπόθεση είναι να λυθούν τα οικονομικά, τεχνικά και διοικητικά προβλήματα πριν προχωρήσει (η Κυβέρνηση) σε οποιαδήποτε συζήτηση για πιθανή συνένωση των Δήμων στα πλαίσια ενός νέου Καποδίστρια».

«Συμφωνούμε μαζί του. Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να καταβάλει τα οφειλόμενα στην Τ.Α. από το έτος 2009, που ανέρχονται σε 331εκ. € και που αφορούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2009, όπου το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως για την επιτυχία του εγχειρήματος επιβάλλεται να τεθούν και να τηρηθούν ορισμένες αυτονόητες προϋποθέσεις:

- Η μεταρρύθμιση να μην είναι αποσπασματική, αλλά να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού Προγράμματος Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

- Να προηγηθεί ο σχεδιασμός και η χάραξη των ορίων των νέων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και των νέων Δήμων και να γίνει ουσιαστικός διάλογος, πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου.

- Να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί ένα Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την υποστήριξη των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων και των νέων Δήμων, με εξασφαλισμένη την χρηματοδότησή του.

Τέλος, ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να πει ξεκάθαρα τις θέσεις της για το περιεχόμενο, τη χωροταξία καθώς και τους πόρους που θα απαιτηθούν.

«Εάν καθυστερεί σκόπιμα κάνει λάθος. Εάν επιδιώκει να αναλωθεί πολύτιμος χρόνος, ώστε να δημιουργήσει τετελεσμένες καταστάσεις ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου, κάνει, επίσης, λάθος. Εάν δεν συνεργαστεί με την αντιπολίτευση, με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ, αν θελήσει να προχωρήσει σε μια αποσπασματική παρέμβαση, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς αναγκαίους πόρους, θα υπονομεύσει το όλο εγχείρημα», παρατήρησε και τόνισε: «Η μεταρρύθμιση αυτή είναι ζήτημα εθνικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΝΔ επανάλαβε για μία ακόμη φορά την αντίθεση του κόμματός του στις παρεμβάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση τόσο για την ψήφο των μεταναστών (στις επικείμενες τοπικές εκλογές), όσο και για τη μαζική χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή