Τουρκία: Ελεύθερος ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Πάπα

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 11:52
UPD:11:55
REUTERS/OSMAN ORSAL

A- A A+

Απελευθερώθηκε σήμερα από φυλακή κοντά στην ¶γκυρα ο Μεχμέτ Αλί Αγκτζά, ο οποίος αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ το 1981.

Ο Αγκτζά μεταφέρθηκε αμέσως σε στρατιωτικό νοσοκομείο για εξετάσεις, προκειμένου να εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία.

«Η διαδικασία αποφυλάκισης ολοκληρώθηκε», δήλωσε ο συνήγορός του Γιλμάζ Αμπόσογκλου έξω από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας, που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την τουρκική πρωτεύουσα.

Ο συνήγορός του δήλωσε ότι το κέντρο στρατολογίας της γενέτειράς του της Μαλάτια ζητεί ο Μεχμέτ Αλί Αγκτζά να περάσει από ιατρικό έλεγχο, διότι διαφορετικά θα κατηγορηθεί ως ανυπότακτος.

Ο καταδικασθείς πέρασε 19 χρόνια σε ιταλική φυλακή για τον πυροβολισμό του Πάπα και άλλα 10 χρόνια σε φυλακή στην Τουρκία για την προγενέστερη δολοφονία αρχισυντάκτη τουρκικής εφημερίδας.

Τα κίνητρά του για την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα παραμένουν άγνωστα, ενώ αναπάντητα παραμένουν και ερωτήματα σχετικά με την ψυχική του υγεία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την απελευθέρωσή του, αναφέρει: «Κηρύσσω το τέλος του κόσμου. Όλος ο κόσμος θα καταστραφεί αυτόν τον αιώνα. Όλοι οι άνθρωποι θα πεθάνουν αυτόν τον αιώνα… Είμαι ο αιώνιος Χριστός».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή