Ολυμπιακός: Πώς έφτασε στο -7

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 13:35
A- A A+

Πριν από το ματς με τον ¶ρη, ο Ολυμπιακός βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογίας. Τέσσερις αγώνες μετά, οι πρωταθλητές βρίσκονται στο -7. Το gazzetta.gr αναλύει πως έφτασαν εδώ οι «ερυθρόλευκοι».

Ο Ολυμπιακός από εκεί που ήταν καβάλα στο άλογο τώρα είναι με την πλάτη στον τοίχο καθώς το νέο στραβοπάτημα στην Καβάλα τον έφερε επτά βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος απέκτησε σαφές προβάδισμα για την κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος.

Τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει για τον Ζίκο και τους παίκτες του στις 12 τελευταίες αγωνιστικές. Όμως πως ο Ολυμπιακός κατάφερε να χάσει τον έλεγχο πάνω που έδειχνε να έχει τον πρώτο λόγο για την κατάκτηση του φετινού τίτλου; Το gazzetta.gr εξηγεί τους λόγους...

1) Απουσία Κόκκαλη

Είναι ξεκάθαρο ότι το ταξίδι του Σωκράτη Κόκκαλη στις ΗΠΑ επηρέασε την ομάδα. Στο +1 άφησε τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα ο πρόεδρος των «ερυθρολεύκων και θα την βρει στο -7. Η παρουσία του Κόκκαλη στις δύσκολες στιγμές έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι μόνο καλό κάνει στην ομάδα. Κυρίως στην ψυχολογία της. Όταν ο Ολυμπιακός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αναλαμβάνει δράση ο πρόεδρος τονώνοντας το ηθικό των παικτών και ξυπνώντας τους το ένστικτο του πρωταθλητή.

2) Οι επιλογές του Ζίκο

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης ανήκει στον Ζίκο για τις κακές εμφανίσεις της ομάδας. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός δείχνει ανήμπορος να διαχειριστεί το υπάρχον υλικό του Ολυμπιακού και πειραματίζεται διαρκώς. Παίκτες όπως οι Λεντέσμα, Στολτίδης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την εμπειρία τους τη δεδομένη χρονική στιγμή, έχουν τεθεί στο περιθώριο από τον 56χρονο προπονητή. Επιπλέον έχει χάσει τον έλεγχο των αποδυτηρίων κάτι το οποίο έχει αντίκτυπο στην αγωνιστική εικόνα των «ερυθρολεύκων».

3) Φυσική κατάσταση

Πολύς λόγος έγινε για την φυσική κατάσταση των παικτών του Ολυμπιακού. Μάλιστα, αυτός ήταν ένας από τους κύριους λόγους που απομακρύνθηκε ο Τιμούρ Κετσπάγια και οι βοηθοί του από τον πάγκο των «ερυθρολεύκων» στην αρχή της σεζόν. Η έλευση του γυμναστή Μοράσι Σαντάνα, άφησε ελπίδες ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα βελτιωνόταν σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα άμεσα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει φανεί. Στο β΄ ημίχρονο οι παίκτες του Ολυμπιακού δείχνουν να «κλατάρουν» και βρίσκονται ένα κλικ πίσω από τους αντιπάλους τους.

4) Μεταγραφές

Είναι κάτι που φέτος πονάει τους φίλους του Ολυμπιακού όσο καμία άλλη χρονιά τα τελευταία 13 χρόνια. Η διοίκηση αποφάσισε να αφήσει την ομάδα χωρίς κλασικό αριστερό χαφ αφού το κενό των Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και Σεμπαστιάν Λέτο, προτιμήθηκε να καλυφθεί με λύσεις τύπου Ζαουάντ Ζαϊρί και Όσκαρ. Χρειάστηκε τελικά να περάσουν έξι μήνες και να χαθεί πολύτιμο έδαφος από την κορυφή για να αποκτηθεί ο Χεσούς Ντάτολο, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αριστερή πτέρυγα.

5) Τραυματισμοί

Οι συχνοί τραυματισμοί έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εικόνα του Ολυμπιακού παρότι το διάστημα που είχε τις πολλές απουσίες κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας. Ωστόσο, στη πορεία φάνηκε να πληρώνει τις απουσίες παικτών-κλειδιών (Ντουντού, Γκαλέτι, Ντιόγκο, Τοροσίδη) οι οποίοι όταν ενσωματώθηκαν φάνηκε να μην έχουν τον κατάλληλο ρυθμό. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί φέτος είναι μυικοί, αποδεικνύει ότι το καλοκαίρι δεν έγινε η κατάλληλη δουλειά στην προετοιμασία.

6) Έλλειψη σοβαρότητας

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που έδιναν τον τίτλο τα περασμένα χρόνια στον Ολυμπιακό ήταν η σοβαρότητα εντός αγωνιστικού χώρου. Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφερναν μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» με ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, να παίρνουν τους βαθμούς στα θεωρητικά εύκολα ματς, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει φέτος. Αντιθέτως, το χαρακτηριστικό αυτό έχει μεταφερθεί στον Παναθηναϊκό, ο οποίος δείχνει να «καθαρίζει» πιο άνετα τα ματς με υποδεέστερους αντιπάλους.

Πηγή: www.gazzetta.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις