ΝΔ: Παραποίηση των θέσεων της ΝΔ για το μεταναστευτικό

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 19:01
A- A A+

Για παραποίηση των θέσεων της ΝΔ για το μεταναστευτικό από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Ζώης.

«Σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται για να παραποιεί τις θέσεις της ΝΔ που τις έχει αναλυτικά στη διάθεσή του, γραπτώς εδώ και μια εβδομάδα;», διερωτήθηκε ο κ. Ζώης, αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Ραγκούση στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Σημείωσε δε ότι «οι θέσεις αυτές, άλλωστε, έχουν βρει θετική απήχηση στην κοινή γνώμη».

Όπως ανέφερε, «κεντρική ιδέα της θέσης μας είναι ότι το 'Σχέδιο Ραγκούση' ''σταχυολογεί'' τις πιο ''χαλαρές'' επί μέρους ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής (κι όχι μόνο για την απόδοση ιθαγένειας), απΆ όλα τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, χωρίς, όμως, τις ασφαλιστικές δικλείδες που υπάρχουν παντού αλλού».

Ο κ. Ζώης τόνισε ακόμη ότι «η χθεσινή δημόσια αναφορά του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο 'Γερμανικό μοντέλο', αφορούσε τη γενικότερη προσέγγιση του μεταναστευτικού προβλήματος στη Γερμανία, όχι το συγκεκριμένο Νόμο περί απόδοσης ιθαγένειας - ο οποίος, άλλωστε, είναι πολύ αυστηρός».

Σημείωσε δε τα ακόλουθα:

«* Για παράδειγμα το Γερμανικό μοντέλο δεν δίνει ψήφο στους (μη πολιτογραφημένους) μετανάστες στις δημοτικές εκλογές. Ούτε η Γαλλία. Το Σχέδιο Ραγκούση δίνει.

* Το Γερμανικό μοντέλο έδωσε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη Γερμανία, αλλά όχι αναδρομικά. Ο σχετικός Νόμος ψηφίστηκε το 1999, αλλά ισχύει μόνο για όσα παιδιά γεννήθηκαν μετά το 2000. Το «Σχέδιο Ραγκούση» δίνει ιθαγένεια αναδρομικά. Πρόκειται για πολύ μεγάλη διαφορά…

* Το Γερμανικό μοντέλο, δίνει ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών με οκτώ χρόνια νόμιμη παρουσία στη Γερμανία, πριν από τη γέννησή των παιδιών. Το «Σχέδιο Ραγκούση» δίνει ιθαγένεια στα παιδιά μεταναστών που συμπληρώνουν πενταετία ακόμα και μετά τη γέννηση των παιδιών. Κι αυτό κάνει επίσης πολύ μεγάλη διαφορά…

«Υποδείξαμε ότι το Γερμανικό μοντέλο έχει σαφείς ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε η μεταναστευτική πολιτική να μη λειτουργήσει ως μαζική και 'αυτόματη' νομιμοποίηση των πάντων», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Νέα Δημοκρατία πρότεινε τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς νόμιμους μετανάστες, να παίρνουν ιθαγένεια στη ενηλικίωσή τους, έχοντας προηγουμένως παρακολουθήσει τουλάχιστον την 9ετή υποχρεωτική, για όλα τα ελληνόπουλα, εκπαίδευση».

«Συνεπώς, το μεν γερμανικό μοντέλο έχει ασφαλιστικές δικλείδες και μάλιστα πολύ αυστηρές, και κανείς δεν μπορεί να καταγγείλει τον Καγγελάριο Σρέντερ, ο οποίος τις ψήφισε, ως «ακραίο»! Στη δε πρόταση της Νέας Δημοκρατίας η ασφαλιστική δικλείδα που κυριαρχεί είναι η συμμετοχή στην 'ημετέρα παιδεία'», ανέφερε ο κ. Ζώης.

«Τι απΆ όλα αυτά δεν καταλαβαίνει ο κ. Ραγκούσης;», διερωτήθηκε καταλήγοντας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή