Βουλγαρία: Πιθανή ενημέρωση της Κομισιόν για τα ελληνικά μπλόκα

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 19:17
UPD:19:22
A- A A+

Ανοιχτό άφησε ο εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Ντραγκοβέστ Γκοράνοφ το ενδεχόμενο η Σόφια να ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δυσκολίες και τις ζημιές που προκαλεί στην οικονομία της η διαμαρτυρία των Ελλήνων αγροτών.

«Ο αποκλεισμός των ελληνοβουλγαρικών συνόρων έχει σχέση με διάφορους κανονισμούς του κοινοτικού δικαίου. Κατά συνέπεια, το πρώτο βήμα μας θα είναι να ειδοποιήσουμε επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία, αλλά σΆ αυτή τη φάση αναζητάμε όλες τις άλλες πιθανότητες πολιτικής συνεννόησης με την ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο Βούλγαρος διπλωμάτης στις δηλώσεις του, που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Φόκους» και άλλα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο Βούλγαρος αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο η Βουλγαρία, να αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, των οποίων οι μεταφορείς και οι πολίτες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των κλειστών συνόρων της Ελλάδας.

«ΣΆ αυτή τη φάση, θέλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για διάλογο, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή σκέψη. Δεν μιλάμε για 'αντίποινα'. Ως κυβέρνηση συζητάμε με τους Έλληνες υπουργούς, οι οποίοι επίσης παραδέχονται το δίκαιο των Βούλγαρων. Στις Βρυξέλλες το θέμα αυτό είναι αντικείμενο διαλόγου με Έλληνες συναδέλφους. Αναζητάμε τις δυνατότητες να μην πάθουμε ζημιές», πρόσθεσε.

«Αφετέρου, πρόκειται για γειτονική μας χώρα, με την οποία έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις. Το τελευταίο, το οποίο θα θέλαμε είναι να δημιουργούμε κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο λαών», κατέληξε ο κ. Γκοράνοφ.

Μετά από εντολή του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Βουλγαρίας Μιροσλάφ Νάϊντενοφ συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με την Ελληνίδα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή και συζήτησαν το θέμα που έχει προκύψει.

Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου, σύμφωνα με την οποία η κ. Μπατζελή εξέφρασε την ελπίδα, ότι στο πρόβλημα θα υπάρξει λύση μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη. Οι δύο υπουργοί συνεννοήθηκαν να βρίσκονται σε επικοινωνία έως ότου λυθεί το πρόβλημα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι δύο υπουργοί συνεννοήθηκαν να φέρουν σε επαφή τις αρμόδιες κλαδικές οργανώσεις των παραγωγών των δύο χωρών, οι οποίοι θα συζητήσουν όλο το φάσμα των σχετικών ζητημάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή