Διχάζει η παρουσία κρουαζιερόπλοιων στην Αϊτή

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 16:17
UPD:16:26
A- A A+

Διχασμό της κοινής γνώμης έχει προκαλέσει η απόφαση της μεγαλύτερης εταιρείας κρουαζιέρων παγκοσμίως, Royal Caribbean International, να επιτρέψει στα πλοία της να δέσουν στα λιμάνια της Αϊτής, επιτρέποντας στους επιβάτες να συνεχίσουν ανενόχλητοι τις διακοπές τους.

Η εταιρεία σκοπεύει να στείλει στην πληγείσα χώρα δύο ακόμη κρουαζιερόπλοιά της, το Navigator of the Seas (σήμερα) και το Celebrity Solstice (στις 22 Ιανουαρίου), υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της δεν ελήφθη αβασάνιστα.

Τα πλοία της έχουν μεταφέρει τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στην Αϊτή, ενώ η εταιρεία έχει δωρίσει για την αναδόμηση της πρωτεύουσας τα κέρδη της από τις διακοπές που έχει διοργανώσει στην Αιτή.

Η απόφασή της, ωστόσο, να αφήσει τα πλοία της να δέσουν στα λιμάνια της χώρας έχουν προκαλέσει ανάμικτα συναισθήματα, καθώς για πολλούς η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από «κακογουστιά».

Τα ίδια συναισθήματα είχαν επικρατήσει και το 2004, όταν τα ταξιδιωτικά γραφεία δημοσίευαν φωτογραφίες με παραθεριστές να κολυμπούν λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ρημαγμένα παράλια λίγα 24ωρα μετά το τσουνάμι.

Προβληματισμός επικρατεί, τέλος, για το πόσο οι παραθεριστές περιορίζουν με την παρουσία τους διαθέσιμους πόρους σε μια περίοδο που οι τοπικές αρχές προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας και –κυρίως– να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Πηγή: The Times

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή