Απαντήσεις Κ. Μπατζελή στα αιτήματα των αγροτών

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 18:06
UPD:18:12
A- A A+

Αιτιολογημένες απαντήσεις στα έξι βασικά αιτήματα των αγροτών έδωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή.

Ειδικότερα, στο αίτημα για εγγυημένο εισόδημα η υπουργός απαντά ότι κάτι τέτοιο οδηγεί στην περιφερειοποίηση των επιδοτήσεων και σε αδικίες από αγρότη σε αγρότη ανάλογα με την περιοχή και την καλλιέργεια.

Κ. Μπατζελή: Δεν φοβόμαστε να πάμε με τα παιδιά στα μπλόκα για να συζητήσουμε

Κ. Μπατζελή: Δεν φοβόμαστε να πάμε με τα παιδιά στα μπλόκα για να συζητήσουμε

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την κάλυψη απώλειας εισοδήματος σημειώνεται ότι η χορήγηση εθνικών ενισχύσεων αντιβαίνει στο κοινοτικό καθεστώς, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ και η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Στα αιτήματα για την επιστροφή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου αναφέρεται ότι ήδη έχει αυξηθεί η επιστροφή του ΦΠΑ από 7% στο 11%, ενώ για το φόρο στο πετρέλαιο υπήρξαν μειώσεις και οι αγρότες πληρώνουν σήμερα 21 ευρώ ανά τόνο, έναντι 302 ευρώ που είναι ο τελικός ενιαίος φόρος.

Τέλος, στο αίτημα για κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, η κ. Μπατζελή τονίζει ότι αποτελεί τη βάση διαβούλευσης προκειμένου να αξιολογηθούν οι δύο προτάσεις.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες

Εν τω μεταξύ, ανυποχώρητοι δείχνουν οι αγρότες που παραμένουν στα είκοσι και πλέον μπλόκα ανά τη χώρα, κλείνοντας περιστασιακά το δρόμο σε διάφορα σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου.

Aποκλεισμένος παραμένει από χθες το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές από ΙΧ και φορτηγά οχήματα.

Περιστασιακά κλείνει η οδική πρόσβαση στο συνοριακό σταθμό του Ορμενίου, ενώ μέχρι στιγμής στο τελωνείο των Κήπων του Εβρου δεν υπάρχει κινητοποίηση των αγροτών.

Aπό τις 11:00 σήμερα έχουν αποκλειστεί και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 10 χλμ της Ε.Ο. Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής καθώς και η πρόσβαση στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής.

Ανοιχτή θα παραμείνει μέχρι αύριο το πρωί η εθνική οδός Σερρών - Θεσσαλονίκης, στο μπλόκο του Στρυμονικού. Οι αγρότες στις 11 το πρωί, θα την ξανακλείσουν συμβολικά για μία ώρα, ενώ στη συνέχεια η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά λόγω του ποδοσφαιρικού αγώνα Πανσερραϊκού-ΠΑΟΚ.

Ανοιχτή είναι η παλιά εθνική οδός Σερρών - Καβάλας από τις 4 το απόγευμα, ενώ συνεχίζεται ο αποκλεισμός της Εγνατίας Οδού στον κόμβο Κερδυλλίων, από τους αγρότες της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών.

Την παρέμβαση της Κομισιόν ζητά η Βουλγαρία

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με την οποία του ζητά να παρέμβει άμεσα για τον τερματισμό του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Έλληνες αγρότες, απέστειλε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης.

Στην επιστολή του ο κ. Μπορίσοφ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές αρχές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να άρουν τα εμπόδια αυτά και να διασφαλίσουν την ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω της επικράτειας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός κάνει, επίσης, λόγο για παραβίαση των ¶ρθρων 30 και 36 της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τις εξαγωγές- ιδιαίτερα τα αγροτικά προϊόντα- καθώς και του Κανονισμού 2679/98, που προβλέπει την άρση των εμποδίων στις εμπορικές συναλλαγές.

Βάσει των παραπάνω, ο κ. Μπορίσοφ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει άμεσα στο θέμα του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

«Η Δημοκρατία της Βουλγαρίας δεν θέλει να παραβιάσει, κατά κανένα τρόπο, την άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αναγνωρίζονται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως το δικαίωμα στην απεργία. Ωστόσο, κάθε μορφή διαμαρτυρίας, που παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες άλλων πολιτών της ΕΕ και θίγει αρχές της Κοινής Αγοράς της ευρωπαϊκής κοινότητας, είναι τελείως απαράδεκτη», σημειώνει ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Επισημαίνει ακόμη ότι η μορφή διαμαρτυρίας των Ελλήνων αγροτών επηρεάζει τα συμφέροντα των βουλγαρικών μεταφορικών εταιρειών και εταιρειών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ και προσθέτει πως, εξαιτίας ανάλογων κινητοποιήσεων, το 2009, οι Βούλγαροι μεταφορείς υπέστησαν ζημίες που ανήλθαν σε 10 εκατ. ευρώ, σε μία μόνο εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διακίνηση αγαθών μέσω των συνοριακών διαβάσεων.

«Οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να ενεργήσουν άμεσα προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η ελεύθερη διακίνηση αγαθών μέσω αυτού του εσωτερικού συνόρου της ΕΕ. Βρισκόμαστε σε μια θέση αθέτησης εμπορικών συμφωνιών και των συμβολαίων που σχετίζονται με αυτές», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή