Ερυθρός Σταυρός: Η φτώχεια «στην καρδιά της τραγωδίας» στην Αϊτή

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 19:02
A- A A+

Η φτώχεια είναι στην «καρδιά της τραγωδίας» στην Αϊτή μετά από το σεισμό που έπληξε τη χώρα και όπου πολλές ζωές χάθηκαν εξαιτίας των ακατάλληλων υποδομών, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού (IFRC).

«Η φτώχεια είναι στην καρδιά αυτής της τραγωδίας και αμέτρητες ζωές θα είχαν σωθεί αν είχαμε επενδύσει σε κτίρια ανθεκτικά στους σεισμούς και σε άλλα μέτρα μείωσης των κινδύνων», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Μπέκελε Γκελέτα.

Ο κ. Μπέκελε αναμένεται να φτάσει στην πρωτεύουσα της Αϊτής σήμερα μαζί με τον πρόεδρο της IFRC Ταντατέρου Κονοέ.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια φυσική καταστροφή που δεν είναι μόνο μία από τις χειρότερες των τελευταίων δέκα ετών αλλά επίσης επηρεάζει μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου», ανέφερε ο πρόεδρος της IFRC.

«Αυτό που βλέπουμε στην Αϊτή είναι αυτό που συμβαίνει όταν μια μεγάλης κλίμακας φυσική καταστροφή πλήττει περιοχές ήδη εξαιρετικά ευάλωτες και απέχουμε ακόμη πολύ από το να καταγράψουμε την πλήρη έκταση του τρομερού ανθρώπινου κόστους αυτής της καταστροφής», πρόσθεσε.

Ο κ. Γκελέτα διαβεβαίωσε ότι η IFRC θα συμμετάσχει στο «μαραθώνιο» της αποκατάστασης και ότι ο ίδιος θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη αποκατάσταση της χώρας.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της IFRC, που συντονίζει και τη βοήθεια του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού, ευχαρίστησε τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού στην Αϊτή για τη «θαρραλέα και αποφασιστική» δράση τους.

Με αυτόν τον αριθμό των νεκρών και των αγνοούμενων «είναι πραγματικά ανθρωπιστικοί ήρωες», δημείωσε ο πρόεδρος της IFRC, αναφερόμενους στους εθελοντές.

Περισσότεροι από 400 εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην Αϊτή, ενώ δεκάδες άλλοι κατευθύνονται προς την πληγείσα περιοχή.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή