Δύσκολη η προσέγγιση των αεροπλάνων των ΓΧΣ στο Πορτ Ο Πρενς

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 13:17
A- A A+

Να αλλάξει πορεία από τον αρχικό του προορισμό στο αεροδρόμιο του Πορτ ο Πρενς αναγκάστηκε τρεις φορές από την Κυριακή το βράδυ αεροπλάνο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για την προσγείωσή του.

Το αεροπλάνο μετέφερε 12 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, χειρουργικού εξοπλισμού και δύο μονάδων τεχνητού νεφρού (αιμοκάθαρση).

Από τις 14 Ιανουάριου, πέντε αεροπλάνα των ΓΧΣ έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τον αρχικό τους προορισμό που είναι ήταν το αεροδρόμιο του Πορτ ο Πρενς προς τη Δομινικανή Δημοκρατία.

«Πέντε ασθενείς στο κέντρο υγείας Μαρτισάν πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών προμηθειών που μετέφερε αυτό το αεροπλάνο», δήλωσε ο Λορίς Ντε Φιλίπ, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ στο νοσοκομείο Τσοσκάλ (Choscal Hospital) στην περιοχή (Σιτέ Λολέιγ).

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο. Κάθε φορά που φεύγω από τη χειρουργική μονάδα, βλέπω πολλούς απελπισμένους ανθρώπους που ζητούν να χειρουργηθούν. Σήμερα έχουμε 12 άτομα στα οποία πρέπει να γίνουν επειγόντως ακρωτηριασμοί για να σωθούν. Αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε ένα πριόνι από την αγορά για να συνεχίσουμε να κάνουμε ακρωτηριασμούς. Δίνουμε μάχη με το χρόνο», πρόσθεσε.

Πάνω από 500 ασθενείς που έπρεπε να χειρουργηθούν έχουν μεταφερθεί από το κέντρο υγείας των ΓΧΣ στη γειτονική περιοχή Μαρτισάν στο νοσοκομείο Τσοσκάλ από τους οποίους πάνω από 230 έχουν υποβληθεί σε επέμβαση από την περασμένη Πέμπτη.

Οι ομάδες των ΓΧΣ εργάζονται από τις πρώτες ώρες μετά το σεισμό και είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα αεροπλάνα που μεταφέρουν προμήθειες και ιατροφαρμακευτικό υλικό να συνεχίσουν να προσφέρουν απαραίτητη ιατρική περίθαλψη στα θύματα αυτής της καταστροφής. Σε πέντε διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας (Πορτ ο Πρενς), οι ΓΧΣ προσφέρουν φροντίδα σε περίπου 3.000 και έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 400 χειρουργικές επεμβάσεις.

«Είναι σα να δουλεύουμε σε κατάσταση πολέμου», ανέφερε η Ρόζα Κρεστάνι, ιατρική συντονίστρια των ΓΧΣ στο νοσοκομείο Τσοσκάλ.

«Δεν έχουμε άλλη μορφίνη για να απαλύνουμε τον πόνο των ασθενών. Δεν μπορούμε να έχουμε τον αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό και τις προμήθειες που μεταφέρουν αυτά τα αεροπλάνα, καθώς συνεχίζουν να μην μπορούν να προσγειωθούν, ενώ οι ασθενείς μας πεθαίνουν. Πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα στις ιατρικές προμήθειες που είναι αναγκαίο να φτάσουν στη χώρα», τόνισε.

Πολλοί από τους ασθενείς που ανασύρονται από τα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει κινδυνεύουν να πεθάνουν από σηψαιμία και από τις συνέπειες του λεγόμενου «συνδρόμου της καταπλάκωσης», όπου οι κατεστραμμένοι μυικοί ιστοί αποβάλλουν τοξίνες στο αίμα με κίνδυνο να προκληθεί θάνατος λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

¶λλα δύο αεροπλάνα που μεταφέρουν συνολικά 26 εθελοντές των ΓΧΣ αναγκάστηκαν να αλλάξουν πορεία από το Πορτ ο Πρενς στη Δομινικανή Δημοκρατία. ¶λλοι 195 τόνοι προμηθειών πρέπει να πάρουν άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Πορτ ο Πρενς μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου να οι ομάδες των ΓΧΣ να συνεχίσουν να παρέχουν ιατρική βοήθεια στον πληθυσμό της Αϊτής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή