Ισχυρός μετασεισμός στην Αϊτή

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 13:28
UPD:16:01

A- A A+

Μετασεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έσπειρε τον πανικό σήμερα στην Αϊτή, οκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό κύριο σεισμό.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από το μετασεισμό, που σημειώθηκε στις 06.03 τοπική ώρα (13.03 ώρα Ελλάδος), με επίκεντρο 56χλμ. βορειοδυτικά του Πορτ ο Πρενς. Ανταποκριτής του BBC ανέφερε ότι κτήρια που είχαν ήδη υποστεί ζημιές από το σεισμό της περασμένης εβδομάδας κατέρρευσαν, ενώ οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Σύμφωνα με Αϊτινούς αξιωματούχους, οι νεκροί από το σεισμό είναι 100.000 με 200.000, ενώ οι άστεγοι ενάμισι εκατομμύριο. Περίπου 75.000 υπολογίζεται ότι έχουν ενταφιαστεί σε ομαδικούς τάφους.

Οι προσπάθειες διάσωσης πάντως συνεχίζονται και τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι τα 52 σωστικά συνεργεία που συμμετέχουν στο έργο έχουν ανασύρει ζωντανούς 121 ανθρώπους από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου – 31 επιπλέον από τον αριθμό που ανακοίνωσαν χθες.

Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για την αποστολή βοήθειας, οι προμήθειες καθυστερούν να φθάσουν στα θύματα.

Η διεθνής βοήθεια φθάνει ταχέως, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ, τόνισε ωστόσο ότι υπάρχει πρόβλημα συντονισμού στη διαχείρισή της.

«Υπάρχει πρόβλημα συντονισμού. Η βοήθεια φθάνει και δεν είμαστε προετοιμασμένοι να τη δεχτούμε», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Radio France Internationale και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα επικεντρώνεται στο συντονισμό της διαχείρισής της. Πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιές ποσότητες, πότε και πώς θα τη διανείμουμε, κάτι που είναι σημαντικό».

Οργανώσεις αρωγής κάνουν λόγο για καθυστερήσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι αεροπλάνο με 12 τόνους ιατρικού εξοπλισμού δεν είχε κατορθώσει να προσγειωθεί μετά από τρεις προσπάθειες στο Πορτ ο Πρενς. Σύμφωνα με την οργάνωση, πέντε άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω της έλλειψης υλικού που μετέφερε το αεροπλάνο.

«Αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε πριόνι από την αγορά για να συνεχίσουμε τους ακρωτηριασμούς», όπως δήλωσε στο Reuters η γιατρός της οργάνωσης Λορί ντε Φιλιπί.

Στρατεύματα από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ βοηθούν στην επιβολή της τάξης και το συντονισμό των επιχειρήσεων παροχής βοήθειας. Περίπου 12.000 Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται στη χώρα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε τν αποστολή επιπλέον 2.000 στρατιωτών και 1.500 αστυνομικών που θα προστεθούν στα 9.000 μέλη της ειρηνευτικής του αποστολής στο νησί.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι έχουν «καταλάβει» την Αϊτή με την πρόφαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ωστόσο ο κ. Πρεβάλ είπε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα βοηθούν την αποστολή του ΟΗΕ στην επιβολή της τάξης.

Πηγές: Reuters, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή