ΥΠΕΞ: Πολιτικά τα κίνητρα της προσφυγής της ΠΓΔΜ στη Χάγη

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 14:40
A- A A+

Περισσότερο πολιτικά, παρά νομικά, χαρακτήρισε τα κίνητρα της προσφυγής των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, με αφορμή την κατάθεση του απαντητικού μνημονίου της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι η προσφυγή αυτή έγινε «από τη χώρα η οποία παραβιάζει κατάφωρα την Ενδιάμεση Συμφωνία με συνεχείς ενέργειες».

Εξέφρασε μάλιστα την υπόνοια ότι πίσω από την κίνηση κατάθεσης της προσφυγής υπάρχουν και εσωτερικά πολιτικά κίνητρα, δεδομένου ότι δόθηκε η εικόνα ότι η ηγεσία των Σκοπίων αντέδρασε με τον τρόπο αυτό, στην ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Βορειατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Αρχηγών κρατών τον Απρίλιο του 2008.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει μια «πολύ υπεύθυνη στάση, προσεγγίζει με σοβαρότητα την δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα και με αυτά προσέρχεται στη διαδικασία».

Σημείωσε δε ότι «η διαδικασία προβλέπει οτι σε αυτή τη φάση το γραπτό τμήμα είναι εμπιστευτικό» και γι' αυτό δεν μπορούν να γίνουν σχολιασμοί.

Ο κ. Δελαβέκουρας επεσήμανε ότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το όνομα της γείτονος στα Ηνωμένα Εθνη και οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ «δεν έχουν δώσει μήνυμα ότι έχουν εποικοδομητική διάθεση».

«Εμείς έχουμε δώσει το μήνυμα ότι θέλουμε να φθάσουμε σε λύση. Είναι στα χέρια του κ. Γκρουέφσκι να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να φθάσουμε σε αμοιβαίο συμβιβασμό», τόνισε, καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή