Σκιές και ψίθυροι μετά από ένα έτος στην προεδρία

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 17:42

A- A A+

«Είμαι κατάπληκτος από το γεγονός ότι στην τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό των "Νιου Γιορκ Τάιμς", η λευκή Αμερική πιστεύει ότι ο πρόεδρος κάνει κακή δουλειά και τον χαρακτηρίζει μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία ακόμη κι από τον Τζορτζ Μπους. Κανείς άλλος αμερικανός πρόεδρος δεν είχε τύχει τέτοιας μεταχείρισης ύστερα από 12 μόλις μήνες στην εξουσία».

Αυτά λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο αμερικανός συγγραφέας Τζόναθαν Φράνζεν, που έχει γράψει μεταξύ άλλων το βιβλίο «Διορθώσεις». Οι επιθέσεις αυτές, τονίζει, προέρχονται από τον μηχανισμό μίσους της Δεξιάς, αναπαράγονται όμως και από μέσα ενημέρωσης που θεωρούνται αντικειμενικά, όπως οι «Νιου Γιορκ Τάιμς». Το θερμόμετρο αυτής της εχθρότητας είναι τα σκίτσα που δημοσιεύει το κυριακάτικο φύλλο των «Νιου Γιορκ Τάιμς», και είναι ανοιχτά εναντίον του Ομπάμα. Το γεγονός ότι τα κανάλια μιμούνται τις δεξιές ιστοσελίδες αφιερώνοντας ολόκληρα δελτία στην υπόκλιση του Ομπάμα μπροστά στον ιάπωνα αυτοκράτορα -κίνηση που παρουσιάζεται ως σύμβολο της αποτυχίας της αποστολής του στην Ασία- λέει πολλά για το νέο κλίμα, που έχει επηρεάσει και την εικόνα του προέδρου στο εξωτερικό.

Γιατί όμως τα μέσα ενημέρωσης, που κάποτε είχαν κατηγορηθεί ότι ήταν υπέρ του Ομπάμα, σήμερα του γυρίζουν την πλάτη; «Επειδή τα διάφορα επεισόδια που σημειώνονται είναι φτιαγμένα για το Twitter, τα blogs, την τηλεόραση. Οι μεγάλες εταιρείες και οι Ρεπουμπλικανοί κρατούν τον διάλογο μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Οι επιθέσεις εναντίον του Ομπάμα δεν βασίζονται σε γεγονότα, αλλά στη φαντασία. Ακόμη και οι ισχυρισμοί ότι ο Ομπάμα έχει πετύχει ως τώρα πολύ λίγα πράγματα ανήκουν στη φαντασία. Ο Ομπάμα προωθεί τη μετριοπαθή ατζέντα του σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, η επιστημονική έρευνα, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και το Ανώτατο Δικαστήριο».

Σύμφωνα με τον Φράνζεν, έχει αλλάξει και γενικότερα το κλίμα στη χώρα - προς το χειρότερο, φυσικά. Την περασμένη εβδομάδα πήγε στην Ουάσινγκτον για πρώτη φορά από τότε που εξελέγη ο Ομπάμα και έμεινε έκπληκτος από την απαισιοδοξία, την πίκρα και την αγωνία που χαρακτηρίζουν τους αξιωματούχους της κυβέρνησής του. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μιλούσαν για τίποτα άλλο παρά για την ανικανότητα των συναδέλφων τους και την αδυναμία του ίδιου του προέδρου να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να είσαι αισιόδοξος όταν σε επικρίνει το ίδιο σου το περιβάλλον; «Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι επί οκτώ χρόνια η κυβέρνηση Μπους ξόδευε χρήματα που η Αμερική δεν είχε, και τώρα είναι όλοι έξαλλοι επειδή τελείωσαν τα χρήματα. Αν και ήξερε ότι δεν άξιζε αυτό το πάρτυ, η χώρα αισθάνεται τώρα προδομένη που τελείωσε. Η πίκρα αυτή, σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση του Twitter και των blogs, οδηγεί σε ένα κακόηθες εκρηκτικό μίγμα. Είμαστε μια χώρα κακομαθημένων παιδιών στα πρόθυρα νευρικής κρίσης».

Με άλλα λόγια, ο Ομπάμα κέρδισε τη μάχη αλλά έχασε τον πόλεμο; «Η μεγάλη του ήττα είναι ότι δεν κατάφερε να γίνει ένας ηγέτης σαν τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ», τονίζει ο Τζόναθαν Φράνζεν. «Από τον τρόπο που είχε κάνει την προεκλογική του εκστρατεία είχα πειστεί ότι διέθετε τις ρητορικές ικανότητες για να ενώσει τη χώρα. Εκανα λάθος: οι πληγές της Αμερικής είναι πιο βαθιές, η πόλωση είναι μεγάλη. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να αντικρούει τις επιθέσεις, μία προς μία. Η άρνησή του να απαντά στη λάσπη με λάσπη λειτούργησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά δεν λειτουργεί πια. Πρέπει να πάψει να κάνει το καλό παιδί και να φωνάξει: "Φτάνει πια!"».

Και γιατί δεν το έχει κάνει; «Ισως επειδή είναι πολύ νέος. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πριν από δύο χρόνια ήταν μόνο ένας νέος γερουσιαστής στο Ιλινόι. Εφτασε στον Λευκό Οίκο με λιγότερη εμπειρία από τόσους προκατόχους του. Αλλά η καρδιά μου παραμένει μαζί του: είναι ένας μεγάλος πρόεδρος που έχει να αντιμετωπίσει μια απελπιστική κατάσταση».

Πηγή: Corriere della sera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή