Αϊτή: Ανάσυρση επιζώντων οκτώ ημέρες μετά το σεισμό

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 09:27
UPD:09:29
A- A A+

Συνεχίζεται η μάχη των διεθνών σωστικών συνεργείων στην Αϊτή για την ανάσυρση επιζώντων, πάνω από μια εβδομάδα μετά το φονικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου που έπληξε τη χώρα.

Ένα κοριτσάκι 11 χρόνων ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια σπιτιού έξω από το Πορτ-ο-Πρενς, οκτώ ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε την Αϊτή και νοσηλεύεται σε πρόχειρο νοσοκομείο Γάλλων, όπως ανακοίνωσε γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση.

«Είναι πραγματικά θαύμα που επιστρέφει στη ζωή, είναι η ευλογημένη του Θεού», δήλωσε ο χειρούργος Ντομινικ Ζαν από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Virade», η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός νοσοκομείου έξω από το Πορτ-ο-Πρενς. Πρόσθεσε δε ότι με την κατάλληλη αγωγή η υγεία του παιδιού θα αποκατασταθεί.

Μέχρι σήμερα από τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 121 άνθρωποι, αριθμός-ρεκόρ για σεισμό τέτοιου μεγέθους, ενώ άγνωστος αριθμός ανθρώπων, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες, έχουν διασωθεί από απλούς πολίτες -συγγενείς, φίλους των θυμάτων αλλά και αγνώστους που έσπευσαν να βοηθήσουν.

Τα σωστικά συνεργεία επιμένουν. Μια ομάδα ειδικών από την Ταϊβάν, μαζί με μια ομάδα από το Μεξικό, εργάστηκε για δυο ημέρες ακατάπαυστα ώσπου να φθάσει ως τα θεμέλια του τριώροφου κτιρίου που κατέρρευσε στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς.

Σκυλιά εντόπισαν τουλάχιστον έναν επιζώντα εκεί, αλλά αναγκάστηκαν να διακόψουν στην διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή υπάρχουν «ανησυχίες για την ασφάλεια» λόγω της δράσης συμμοριών. Ακούγονταν πυροβολισμοί πριν πέσει το σκοτάδι. Σα να μην έφταναν όλα τα άλλα, οι διασώστες έπρεπε να διακόψουν. Συνέχισαν το χάραμα της επόμενης ημέρας.

«Κάνει πολλή ζέστη, είναι αφυδατωμένοι, χωρίς νερό, κανονικά δεν περιμένουμε ότι θα μπορούσαν να αντέξουν πάνω από τρεις ημέρες. Όταν βρίσκουμε κάποιον ζωντανό είναι θαύμα. Ο χρόνος είναι πολύ λίγος», δήλωσε ο γιατρός Γιαν Ουέν της ομάδας από την Ταϊβάν.

Τα μικρά θαύματα συνεχίζονται. Υπήρξαν αρκετές διασώσεις, ανάμεσά τους ενός βρέφους 22 ημερών, μιας 25χρονης γυναίκας που «είχε τις αισθήσεις της και τραγουδούσε» όταν την τράβηξαν από τα συντρίμμια όπου κατάφερε να μείνει ζωντανή για μια εβδομάδα, μιας 70χρονης την Τρίτη, και δυο παιδιών, ενός αγοριού πέντε ετών και ενός κοριτσιού, 11, την Τετάρτη.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή