Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ρ. Γκέιτς στο Πακιστάν

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 11:11
A- A A+

Aιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πακιστάν πραγματοποίησε σήμερα ο αμερικανός υπουργός ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, επιθυμώντας την ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών και έχοντας ως στόχο να πείσει το επιφυλακτικό Ισλαμαμπάντ ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να είναι ένας σύμμαχος «σε βάθος χρόνου».

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στο Πακιστάν από τότε που ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Γκέιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη διάρκεια της διήμερης παραμονής του σκόπευε να θίξει και καυτά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και οι αντιαμερικανικές εκδηλώσεις.

Το Ισλαμαμπάντ έχει πραγματοποιήσει οργανωμένες επιθέσεις κατά θέσεων των ταλιμπάν του Πακιστάν, που επιτίθενται στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά ανθίστανται στις αμερικανικές πιέσεις κατά των ταλιμπάν του Αφγανιστάν.

Οι αναλυτές όμως υποστηρίζουν ότι το Πακιστάν θεωρεί τους ταλιμπάν του Αφγανιστάν ως μέσο για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή του παλαιού εχθρού -της Ινδίας- στο Αφγανιστάν και ως πιθανούς συμμάχους του στο Αφγανιστάν όταν οι αμερικανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν αφήνοντας -όπως φοβούνται πολλοί πακιστανοί- τη χώρα στο χάος.

Το εξοπλισμένο με πυρηνικά Πακιστάν και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι επί μακρόν αλλά οι σχέσεις τους έχουν διαταραχθεί εξαιτίας των αμερικανικών εκκλήσεων προς το Πακιστάν να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τους ενόπλους που περνούν από τα σύνορα των Παστούν και εξαπολύουν επιθέσεις από το αφγανικό έδαφος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή