Στήριξη της ένταξης του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ από τις ΗΠΑ

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:35
A- A A+

Τη στήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη του Μαυροβουνίου στην ευρωατλαντική κοινότητα, εξέφρασε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, μετά από συνάντηση, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

«Συνεχάρην τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου για την προσχώρηση της χώρας στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ (MAP) και εγγυήθηκα στήριξη από τις ΗΠΑ, ώστε το Μαυροβούνιο να γίνει αναπόσπαστο τμήμα της ευρωατλαντικής κοινότητας», τόνισε η κ. Κλίντον σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Τζουκάνοβιτς.

Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε, τον περασμένο μήνα, στο MAP του ΝΑΤΟ, το οποίο αποτελεί προπαρασκευαστική φάση για την προσχώρηση στη Συμμαχία.

Η κ. Κλίντον ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Τζουκάνοβιτς για την κατάσταση στη νοτιανατολική Ευρώπη και τη συμβολή του Μαυροβουνίου στη σταθερότητα της περιοχής.

«Πρόσφερα τη στήριξη των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο όσο υλοποιεί ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, τις οποίες θέλουν δουν η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η κ. Κλίντον ευχαρίστησε τον κ. Τζουκάνοβιτς για τη συμμετοχή Μαυροβουνίων στρατιωτών στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να επισκεφθεί την Ποντγκόριτσα, μετά την πρόσκληση που της απηύθυνε ο κ. Τζουκάνοβιτς.

«Θα ήθελα να δηλώσω με βεβαιότητα ότι το Μαυροβούνιο θα είναι η επόμενη χώρα που θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Τζουκάνοβιτς και ευχαρίστησε την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών για την αμερικανική στήριξη που παράσχουν οι ΗΠΑ στη χώρα του για την προσχώρηση στις ευρωπαϊκές και ατλαντικές δομές.

Τόνισε ότι ισχυρή πρόθεση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου είναι η αναβάθμιση του κράτους δικαίου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών, καθώς και η επίτευξη του στόχου της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς σημείωσε ότι το Μαυροβούνιο θα παραμείνει υπεύθυνος και αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και στην επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στην περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης και πρόσθεσε ότι η συνεργασία θα είναι στενή και εκτός περιοχής, αρχής γενομένης από το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή