Υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ο Γιώργος Παπανδρέου

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2002 07:29
A- A A+

Ανοιγμα στην Τουρκία, σε ό,τι αφορά την πολιτική της προοπτική, έκανε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Flash o Γιώργος Παπανδρέου, μία ημέρα μετά την έκθεση της Κομισιόν που δίνει το «πράσινο φως» για την ένταξη της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στον σταθμό, που αναμεταδόθηκε από τα διεθνή πρακτορεία, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να στείλει ένα θετικό μήνυμα προς την Τουρκία και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, πρόσθεσε ότι οι σπασμωδικές αντιδράσεις της Τουρκίας, θα οδηγήσουν σε πισωγύρισμα της ευρωπαϊκής της πορείας. Για το Κυπριακό, εκτίμησε ότι ο ΟΗΕ θα εντείνει τις προσπάθειές του το προσεχές διάστημα για την εξεύρεση λύσης.

«Θα πρέπει να αντιληφθεί ο Ντενκτάς, ότι δεν μπορεί να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση με δύο κράτη», τόνισε από τη Γαλλία ο υπουργός Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η έκθεση της Κομισιόν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες της Τουρκίας, η οποία περιμένει από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, να οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Σουκρού Γκιουρέλ, επανέλαβε την απειλή πως εάν ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε θα καταστεί οριστικός ο διαμελισμός της.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή