Ρωσία: Εντός του 2010 η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 15:59
A- A A+

Σε λειτουργία θα θέσει φέτος η Ρωσία τον πυρηνικό αντιδραστήρα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Μπουσέρ στο Ιράν, όπως δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

«Το 2010 είναι η χρονιά του Μπουσέρ», σημείωσε ο Σεργκέι Κιριγένκο, μετά από σύνοδο του κυβερνητικού συμβουλίου στη Μόσχα.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι η κατασκευή του θα έχει ολοκληρωθεί φέτος. Όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα», πρόσθεσε, αρνούμενος ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες.

Η Ρωσία συμφώνησε το 1995 για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπουσέρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν, όμως υπήρξαν διάφορες καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η Μόσχα χρησιμοποίησε το θέμα ως μοχλό άσκησης πίεσης στις σχέσεις της με την Τεχεράνη.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι ο πυρηνικός αυτός σταθμός θα λειτουργεί μόνον για ειρηνικούς σκοπούς και δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων, καθώς θα τελεί υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέγειας (ΙΑΕΑ).

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή