Tσάβες: Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το σεισμό για να καταλάβουν την Αϊτή

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 17:48
UPD:18:04

A- A A+

O πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σκοπό να καταλάβουν στρατιωτικά την Aϊτή επωφελούμενοι της κατάστασης που διαμορφώθηκε στη χώρα.

Ο Τσάβες δεν παρέλειψε να ασκήσει για άλλη μια φορά σκληρή κριτική στην πολιτική των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να στείλει γιατρούς και φάρμακα αντί για στρατιώτες και επισήμανε παράλληλα ότι «η Κούβα έχει στείλει πιο πολλούς γιατρούς στην Αϊτή από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες».

Επίσης υπενθύμισε, ότι οι ΗΠΑ είχαν επιχειρήσει κάτι παρόμοιο και στη Βενεζουέλα το 1999, μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαν προκαλέσει κατολισθήσεις στις ακτές της επαρχίας Βάργκας, με αποτέλεσμα να θαφτούν ολόκληρα χωριά και πρόσθεσε, πως είχε ανακαλύψει τότε ότι 1.000 Αμερικανοί Πεζοναύτες βρίσκονταν καθ' οδόν μετά από έκκληση του τότε υπουργού ¶μυνας Ραούλ Σαλασάρ. Ο ίδιος πληροφόρησε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ ότι δεν επιτρεπόταν να εισέλθουν στη χώρα ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, συμπλήρωσε ο Τσάβες.

Οι ΗΠΑ στέλνουν ακόμη 4.000 πεζοναύτες στην Αϊτή για να συνδράμουν τα θύματα του ισχυρού σεισμού, ανεβάζοντας τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα σε περίπου 16.000.

Αξιωματούχοι της Αϊτής δηλώνουν ότι ο αριθμός των νεκρών κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 200.000, και ότι 75.000 πτώματα έχουν ήδη καεί σε μαζικούς τάφους. Εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Ο στρατηγός Ντάγκλας Φρέιζερ, επικεφαλής της Νότιας αμερικανικής Διοίκησης, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιταχυνθεί η άφιξη της βοήθειας στην Αϊτή, προσθέτοντας ότι σχεδιάζουν να αρχίσουν να χρησιμοποιούν δύο άλλα αεροδρόμια, στο Τζακμέλ, στην Αϊτή και στο Σαν Ισίντρο, στη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις του, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αϊτής είχε υπογραμμίσει ότι η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας παραμένει το κύριο πρόβλημα.

Στο μεταξύ ο χορός των Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται. Νέα ισχυρή δόνηση συγκλόνισε χθες το Πορτ-ο-Πρενς χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα παρά μόνον υλικές ζημίες, ενώ σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε και στα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό, επίσης χωρίς θύματα, όπως ανακοίνωσαν σεισμολόγοι στη γειτονική Νικαράγουα. Την περασμένη Δευτέρα, στη μεξικανική ακτή του Ειρηνικού καταγράφηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις έως 6 Ρίχτερ, που έγιναν αισθητές στη Γουατεμάλα και στο Σαλβαδόρ.

Πηγές: BBC, Die Welt

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή