Αϊτή: 10 χρόνια για την ανοικοδόμηση της χώρας

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 06:12
A- A A+

Τουλάχιστον μία δεκαετία θα χρειαστεί για την ανοικοδόμηση της Αϊτής, η πρωτεύουσα της οποίας, Πορτ-ο-Πρενς, καταστράφηκε από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, ενώ θα απαιτηθεί και συντονισμένη προσπάθεια με την υποστήριξη των δωρητριών χωρών, προειδοποίησε σήμερα ο Τζόναθαν Ρέκφορντ, πρόεδρος της αμερικανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης Habitat for Humanity.

«Η ανάκαμψη θα είναι αργή και απαιτητική. Θα χρειαστούμε υποστήριξη», εξήγησε ο Ρέκφορντ, η οργάνωση του οποίου είχε χτίσει 2.000 κατοικίες στην Αϊτή πριν από το σεισμό. «Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν 10 χρόνια» για την ανοικοδόμηση της φτωχότερης χώρας της αμερικανικής ηπείρου, πρόσθεσε.

Ο Ρέκφορντ είπε ότι ο σεισμός που άφησε πίσω του τουλάχιστον 75.000 νεκρούς και μισό εκατομμύριο άστεγους είναι μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η οργάνωση. Την συνέκρινε μάλιστα με το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό, τον Δεκέμβριο του 2004 και τον τυφώνα «Κατρίνα» που έπληξε τη Νέα Ορλεάνη το 2005.

«Μόλις μοιραστούν τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως νερό και τρόφιμα, οι άνθρωποι θα χρειαστούν στέγη. Ελπίζω ότι (οι διασώστες και οι δωρητές) σκέφτονται μακροπρόθεσμα και έχουν συνειδητοποιήσει ότι η άμεση βοήθεια δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μέρος της όλης διαδικασίας», προειδοποίησε.

Η Habitat for Humanity έχει συγκεντρώσει 1,5 εκατομμύριο δολάρια για το σκοπό αυτό και ελπίζει να αυξήσει σημαντικά το ποσόν που θα είναι σε θέση να διαθέσει για την ανοικοδόμηση της Αϊτής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή