Διαμάχη Ουάσινκτον-Πεκίνου για το Διαδίκτυο

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 07:28
A- A A+

Τα κινεζικά Μέσα Ενημέρωσης απέρριψαν την έκκληση της Ουάσινγκτον για άρση της λογοκρισίας στο Διαδίκτυο, μετά και την προειδοποίηση υψηλόβαθμου Κινέζου αξιωματούχου προς την κυβέρνηση Ομπάμα ότι στις διμερείς σχέσεις υπάρχουν ζητήματα, όπως το εμπορικό ισοζύγιο, η Ταϊβάν και το Θιβέτ, στα οποία η πολιτική των ΗΠΑ πρέπει να γίνει πιο προσεκτική.

Η κινεζική κυβέρνηση δεν απάντησε ευθέως στις δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία κάλεσε την Κίνα και άλλες απολυταρχικές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς που επιβάλλουν στους πολίτες ως προς τη χρήση του Διαδικτύου.

Η ομιλία της Χίλαρι Κλίντον προκάλεσε τριβές με το Πεκίνο, δεδομένης και της προειδοποίησης της Google Inc. ότι μπορεί να αποσυρθεί από την Κίνα μετά τις διαμαρτυρίες χρηστών των υπηρεσιών της για λογοκρισία.

«Ενα νέο παραπέτασμα πληροφόρησης απλώνεται σε πολλά τμήματα του κόσμου», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, χαρακτηρίζοντας τους περιορισμούς στο Internet ως το «Τείχος του Βερολίνου» των ημερών μας, που έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς δεσμεύσεις για την ελευθερία της έκφρασης.

Η Κλίντον κάλεσε επίσης τις αρχές στο Πεκίνο να διερευνήσουν τις διαμαρτυρίες για κυβερνο-κατασκοπεία από την Κίνα, που σύμφωνα με τη Google, έχει στόχο τις υπηρεσίες της συγκεκριμένης εταιρείας, αλλά και άλλων εταιρειών, όπως και Κινέζους αντιφρονούντες.

Η διαμάχη για τη λειτουργία του Διαδικτύου στην Κίνα έρχεται να προστεθεί στα άλλα θέματα που ήδη προκαλούν τριβές στις σχέσεις Πεκίνου - Ουάσινγκτον, όπως είναι το ισοζύγιο των εμπορικών συναλλαγών, οι πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ.

Η Κίνα αναμένεται ότι θα απαντήσει στην Ουάσινγκτον με τη λογική που ακολουθούν σήμερα τα ελεγχόμενα από το κράτος Μέσα Ενημέρωσης.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Global Times γράφει χαρακτηριστικά ότι «η λεγόμενη - από τις ΗΠΑ - ελευθερία στο Διαδίκτυο, είναι ελευθερία υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ». Επικαλούμενη Κινέζο αξιωματούχο, η εφημερίδα επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «η ελευθερία στο Διαδίκτυο ανάγεται σε κρατική πολιτική την οποία πρέπει να ενστερνιστούν οι άλλες χώρες».

Χθες ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών, Χε Γιαφέϊ, επιχείρησε πάντως να υποβαθμίσει τη διαμάχη με τη Google, λέγοντας ότι υπάρχουν άλλα θέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιο σοβαρές τριβές με την Ουάσινγκτον.

«Αυτόν το χρόνο, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαιτέρως οι ΗΠΑ, πρέπει να χειριστούν με προσοχή τα θέματα των πωλήσεων όπλων στην Ταϊβάν, τον Δαλάϊ Λάμα και τις εμπορικές προστριβές», δήλωσε ο Χε Γιαφέϊ.

«Οι χειρισμοί που θα γίνουν σε αυτά τα θέματα εξαρτώνται από το κατά πόσο οι πολιτικοί ηγέτες, ιδιαιτέρως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορεί να δείξουν πολιτική αποφασιστικότητα», πρόσθεσε ο Κινέζος αξιωματούχος. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν πριν από τα σχόλια της Χίλαρι Κλίντον για τη λειτουργία του Διαδικτύου στην Κίνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή