ΟΗΕ: «Μετρητά έναντι Εργασίας» για τους Αϊτινούς

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 09:45
A- A A+

Πρόγραμμα, το οποίο θα προσφέρει αμοιβή στους Αϊτινούς που θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της χώρας τους, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο ΟΗΕ.

Την πρωτοβουλία αυτή συζήτησε χθες με τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για την Αϊτή, ο γγ ου ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

«Ζήτησα από τον πρόεδρο Κλίντον να εργαστεί για το πρόγραμμα αυτό με την ονομασία 'Μετρητά έναντι Εργασίας'. Είμαι ικανοποιημένος που δέχτηκε να συνεργαστεί με τον ΟΗΕ», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν.

Το πρόγραμμα αυτό έχει χρηματοδοτηθεί με πέντε εκατομμύρια δολάρια από το Pnud (Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη) και την ισπανική κυβέρνηση και θα επιτρέψει στους Αϊτινούς να κερδίζουν πέντε δολάρια την ημέρα αν συμμετέχουν στις εργασίες ανοικοδόμησης της χώρας τους, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της οικονομίας, επεσήμανε ο γγ του ΟΗΕ.

Στόχος του προγράμματος είναι περίπου 220.000 Αϊτινοί να εργαστούν και με τον τρόπο αυτό να επωφεληθούν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι (οικογένειες και συγγενείς).

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Αϊτή έναν πύργο ελέγχου για το αεροδρόμιο της χώρας ώστε να διευκολυνθεί ο χειρισμός εκατοντάδων διεθνών πτήσεων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύργος ελέγχου στο Πορτ-ο-Πρενς τέθηκε εκτός λειτουργίας μετά το σεισμό και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν με στρατιωτικούς ασυρμάτους να συντονίσουν τις 160 καθημερινές πτήσεις.

Ο πύργος ελέγχου, ο οποίος θα τροφοδοτείται από δύο γεννήτριες, θα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή