Ο Ταρέκ Αζίζ για την στάση των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2002 10:06
A- A A+

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τον ισχυρισμό πως η Βαγδάτη αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής για να διχάσουν τη Μέση Ανατολή και να αναλάβουν τον έλεγχο του πετρελαϊκού πλούτου της περιοχής, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ.

Μιλώντας την ώρα που το αμερικανικό Κογκρέσο έδινε την έγκρισή του στον πρόεδρο Τζωρτζ Μπους να χρησιμοποιήσει την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ, ο Ταρέκ Αζίζ υποστήριξε, ότι η χώρα του δεν έχει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα.

«Αυτά είναι προσχήματα, προσχήματα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για να εξαπατήσουν, να ξεγελάσουν το αραβικό έθνος, τον αμερικανικό λαό και την διεθνή κοινή γνώμη, υποστήριξε ο Ταρέκ Αζίζ. «Η πραγματικότητα είναι ότι η Αμερική θέλει να εισβάλει στο Ιράκ και να αλλάξει το καθεστώς για να ελέγξει το πετρέλαιο, το πετρέλαιο του Ιράκ και ότι έμεινε από το εν μέρει ανεξάρτητο πετρέλαιο των άλλων στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ιρακινός αξιωματούχος, μιλώντας σε συγκέντρωση Αράβων διανοουμένων και πολιτικών στη Βηρυτό.

«Η Αμερική δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτόν τον στόχο και τους άλλους στόχους της αν δεν διχάσει το Ιράκ και την περιοχή», επσήμανε ο Αζίζ.

Νωρίτερα η Βαγδάτη είχε προσκαλέσει την κυβέρνηση Μπους να στείλει δικούς της επιθεωρητές για να διαπιστώσουν ότι το Ιράκ δεν αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Ταρέκ Αζίζ επανέλαβε εξάλλου την προειδοποίηση ότι χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, που έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει τη χρησιμοποίηση βάσεών της σε περίπτωση επίθεσης κατά του Ιράκ, μπορεί τελικά να γίνουν οι ίδιες θύματα της όποιας στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον της Βαγδάτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή