Πρόθυμη να βοηθήσει στην επίλυση του Σκοπιανού η Αυστρία

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 16:22
A- A A+

Πρόθυμη να βοηθήσει στην επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, αν της ζητηθεί, όχι όμως και να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή, καθώς, όπως σημείωσε, το ζήτημα αυτό εξετάζεται και πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μέσω των διμερών συνομιλιών, είναι η Αυστρία.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μίκαελ Σπίντελεγκερ, μετά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στα Σκόπια, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ο κ. Σπίντελεγκερ σημείωσε επίσης ότι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

Ανέφερε δε ότι η Αυστρία θα βοηθήσει τις χώρες των Βαλκανίων σχετικά με την ενσωμάτωσή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προσπαθήσει να πείσει όλες τις χώρες της ΕΕ να εκφρασθούν θετικά υπέρ της ένταξης των χωρών της περιοχής, στην ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του της Αυστρίας για τις θέσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.

Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και επιθυμεί την επίλυση της εκκρεμότητας αυτής, που της έχει επιβληθεί.

Εκτίμησε ακόμη ως «θετικό» το γεγονός ότι η Αυστρία εμπλέκεται άμεσα στην προώθηση της πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Χαιρετίζουμε το γεγονός της απευθείας εμπλοκής της Αυστρίας στην ιδέα για μεγαλύτερη προσοχή από την ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διότι αν η πρωτοβουλία αυτή εξαρτιόταν μόνο από την Ελλάδα θα έχανε σε αξιοπιστία. Τώρα, με την ανάμειξη της Αυστρίας, η πρωτοβουλία για την ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων γίνεται πιο αξιόπιστη», δήλωσε ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο κ. Σπίντελεγκερ ανέφερε ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση της ιδέας επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι να διαμορφώσουν αυτές συνείδηση ότι ανήκουν στην ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περιοχή των Βαλκανίων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας μετέβη στα Σκόπια από την Αθήνα, όπου χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

Ο κ. Σπίντελεγκερ θα συναντηθεί ακόμη, σήμερα, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς και με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή