Αϊτή: Ξεπερνούν τους 111.000 οι νεκροί

Τερματίστηκαν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2010 10:59
UPD:04/10/2012 19:03
A- A A+

Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό στην Αϊτή, με τον πρόεδρο της χώρας να κάνει λόγο για «γενική έλλειψη συντονισμού» στην παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών της Αϊτής, οι νεκροί από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου ανέρχονται πλέον στις 111.499, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται στις 193.891.

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος απολογισμός των αϊτινών αρχών έκανε λόγο για 75.000 νεκρούς και 250.000 τραυματίες.

Εντωμεταξύ, ένας 22χρονος άνδρας ανασύρθηκε χθες ζωντανός από τα ερείπια ενός κτιρίου κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Πορτ-ο-Πρενς, όπως ανέφερε ομάδα διασωστών του ισραηλινού στρατού σε ανακοίνωσή της.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε αμέσως στο υπαίθριο νοσοκομείο των ισραηλινών δυνάμεων στην Αϊτή και η κατάστασή του είναι σταθερή, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Αϊτής τερμάτισε την αναζήτηση επιζώντων στα ερείπια του σεισμού, όπως ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. Συνολικά, τουλάχιστον 132 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών οι νεκροί ανέρχονται σε 150.000 έως 200.000, ωστόσο ο στρατηγός Κεν Κιν, ο οποίος διευθύνει την ειδική αμερικανική δύναμη στην Αϊτή, διευκρίνισε πως πρόκειται για μία «υπόθεση εργασίας».

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως συνολικά έχουν επηρεασθεί τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αϊτής, συνολικά επλήγησαν περισσότερες από 55.000 οικογένειες και σχεδόν 610.000 άνθρωποι στεγάστηκαν σε περίπου 500 πρόχειρους καταυλισμούς, τον περισσότερο καιρό σε δημόσιες πλατείες και σε αλάνες. Επίσης, εκτιμάται ότι περισσότερες από 11.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 32.000 υπέστησαν ζημιές.

Ρ. Πρεβάλ: «Γενική έλλειψη συντονισμού»

Η παροχή βοήθειας στην Αϊτή πάσχει από «γενική έλλειψη συντονισμού», τόνισε ο πρόεδρος της Αϊτής σε συνέντευξή του σε ισπανική εφημερίδα.

Ο Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε στην εφημερίδα El Pais ότι η βοήθεια αρχίζει να φθάσει στα θύματα του τρομακτικού σεισμού που έπληξε τη χώρα του, η οποία ξαναρχίζει να «λειτουργεί».

«Έχουμε ήδη προχωρήσει στην ταφή πλέον των 70.000 θυμάτων», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα. «Βενζινάδικα ήδη έχουν περισσότερα καύσιμα από τις προηγούμενες ημέρες. Ορισμένες τράπεζες ήδη ξανάνοιξαν.»

Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου, σημείωσε ο Αϊτινός πρόεδρος, προκάλεσε την κατάρρευση «της μεγάλης πλειοψηφίας των επίσημων κτιρίων. . . και την απώλεια όλων των εγγράφων που βρίσκονταν σ' αυτά».

Ερωτηθείς εάν η επέμβαση των ΗΠΑ στην Αϊτή αποτελεί ένα είδος κατάκτησης νεοαποικιακού τύπου, ο Πρεβάλ δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει «βοήθεια από πολλές χώρες, όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αϊτής απέρριψε τις επικρίσεις περί του ότι ήταν απών μετά την καταστροφή, λέγοντας ότι έβγαινε καθημερινά έξω για να εκτιμήσει τις ζημιές.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή