Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ορθώσει έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, επεσήμανε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε για μισόλογα ούτε για προσωπικές στρατηγικές και ζήτησε να υπάρξει εσωκομματικός διάλογος για τα αίτια της εκλογικής ήττας.
«Χρειάζεται να μιλήσουμε ξεκάθαρα. Για να έχουμε φτάσει ως παράταξη εδώ που βρισκόμαστε σήμερα έχουμε προφανώς αφήσει σοβαρούς ανοιχτούς λογαριασμούς με το πρόσφατο παρελθόν μας. Οφείλουμε λοιπόν στην κοινωνία, στα στελέχη και στην ιστορία μας να κάνουμε έναν ανοιχτό και ουσιαστικό διάλογο, έναν διάλογο πρώτα εσωτερικά για τα αίτια της ήττας» τόνισε η κα Μπακογιάννη.
Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε επίσης «να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα, να ανοίξουν οι τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, να ζητήσουμε τις θέσεις των συνδικαλιστικών φορέων μας, να απευθυνθούμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στους παραγωγικούς φορείς, τους πολίτες και μέσα από συνδιασκέψεις να αναζητήσουμε την πολιτική σύνθεση για το μέλλον».
Αναφερόμενη στα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ζήτησε να υπάρξει και ουσιαστικός διάλογος μέσα στα κομματικά όργανα.
«Με τον τρόπο αυτό δεν θα επιτρέψουμε στο ΠΑΣΟΚ να κυριαρχήσει στη διαμόρφωση της δημόσιας ατζέντας και ταυτόχρονα η άποψη και η ταυτότητά μας θα είναι διακριτή και δεν θα ετεροπροσδιορίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, η κα Μπακογιάννη τόνισε πως η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας χρειάζεται μέτρα σταθεροποίησης, αλλά χρειάζεται και μέτρα αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας μας. «Γιατί μόνο η ανταγωνιστικότητα μπορεί να φέρει την ανάπτυξη. Ένα μίγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο, να είναι αποτελεσματικό και να εμπνέει ασφάλεια και σιγουριά, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις, στις αγορές.»
Όσον αφορά στο θέμα του «Καλλικράτη», η πρώην υπουργός Εξωτερικών θεωρεί πως είναι αναγκαίο, σε μια εποχή κρίσης των θεσμών και γενικότερης πολιτικής αναξιοπιστίας, να τίθεται επί τάπητος το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, που συγκροτεί την αιρετή περιφέρεια ως β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης και προχωρεί στη δημιουργία ισχυρών δήμων μέσα από τις συνενώσεις.
« Αν παρασυρθούμε σε γενικευμένη απόρριψη θα διευκολύνουμε την κυβέρνηση να εξυπηρετήσει και άλλες σκοπιμότητες, ιδίως κομματικές, μέσω της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Στάση κριτική λοιπόν, όχι απαξιωτική. Δεν προσφέρουμε ούτε στην παράταξη, ούτε στον τόπο καλές υπηρεσίες, αν επιλέξουμε τη δεύτερη.»
Αναφορά έκανε και στο θέμα των μεταναστών, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα.
«Η ιθαγένεια είναι ένας κρίσιμος κρίκος της αλυσίδας του μεταναστευτικού προβλήματος. Δεν είναι όμως ο μόνος. Δίνοντας την υπηκοότητα δεν σημαίνει ότι λύνουμε το πρόβλημα, ή ότι εντάσσουμε ουσιαστικά αυτόν το πληθυσμό», υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη χάραξης και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής.
Για τον εκλογικό νόμο, τέλος, η κ. Μπακογιάννη τάχθηκε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος ανάλογου με το γερμανικό μοντέλο, χωρίς φυσικά αντιγραφές και απλοποιήσεις.
Κατηγόρησε, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι έχει καταθέσει μια καρικατούρα ως πρόγραμμα και ζήτησε από τη ΝΔ να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλά και για την αποκατάσταση του κύρους του πολιτικού συστήματος.