Διμερή συνάντηση ζητούν τα Σκόπια

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 09:22
A- A A+

Τη διεξαγωγή διμερούς συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, ζητούν τα Σκόπια από την Αθήνα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ.

Όπως επιβεβαίωσαν στο ΜΙΑ αξιωματούχοι του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, εάν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί το αίτημα, η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου στο Λονδίνο στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Αφγανιστάν, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο ο κ. Μιλόσοσκι όσο και ο κ. Δρούτσας.

Όπως επίσης διευκρινίζεται, εκτός του ζητήματος της ονομασίας, στη συνάντηση αυτή των κ.κ. Μιλόσοσκι και Δρούτσα θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα αναβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων σε επίπεδο πρεσβειών (σ.σ. σήμερα οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είναι σε επίπεδο Γραφείων Συνδέσμου) καθώς και το θέμα της υπογραφής συμφωνίας για αποφυγή της διπλής φορολόγησης και το άνοιγμα νέων συνοριακών διόδων μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με το ΜΙΑ, οι πρωτοβουλίες αυτές παρουσιάστηκαν από τον κ. Μιλόσοσκι στον κ. Δρούτσα στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα στα τέλη του 2009, στο περιθώριο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να συνεχιστούν οι διμερείς συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα του ονόματος.

Ο κ. Γκρούεφσκι εκτίμησε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, κ. Μιλόσοσκι, και του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Δρούτσα.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Γκρούεφσκι, «τα μηνύματα που αποστέλλει η Αθήνα, δεν δημιουργούν αισιοδοξία ότι μπορεί να σημειωθεί κάποια εξέλιξη». «Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε κάτι θα αλλάξει στις γενικές θέσεις του γείτονά μας, γιατί αυτές τις ημέρες στέλνονται αρνητικά μηνύματα αναφορικά με τη στάση του. Ίσως μέσω των συναντήσεων, των συνομιλιών, της παρουσίασης των επιχειρημάτων και των νέων ιδεών, να συμβεί κάτι νέο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή