Ενισχύεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας με επίκεντρο τη διαμάχη για την Google, με το Πεκίνο να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις φερόμενες επιθέσεις χάκερ εναντίον της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης και να κατηγορεί τις ΗΠΑ για δύο μέτρα και δύο σταθμά.
«Οι κατηγορίες ότι η κινεζική κυβέρνηση συμμετείχε σε οποιαδήποτε επίθεση στον κυβερνοχώρο, είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο, είναι αβάσιμες», όπως είπε ο αξιωματούχος.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μεταδίδει δηλώσεις εκπροσώπου του υπουργείου Βιομηχανίας, που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με τον οποίο οι κατηγορίες για εμπλοκή της κυβέρνησης στις επιθέσεις είναι «αβάσιμες».
Την περασμένη εβδομάδα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απηύθυνε έκκληση στην Κίνα να άρει τους περιορισμούς στο ίντερνετ και ζήτησε από το Πεκίνο να διερευνήσει τους ισχυρισμούς της Google, η οποία απείλησε με αποχώρηση από την Κίνα εάν δεν χαλαρώσει η λογοκρισία.
Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα-φερέφωνο της κυβέρνησης China Daily ανέφερε σήμερα ότι στόχος της αμερικανικής πολιτικής σε σχέση με το ίντερνετ είναι «να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της σε κεφάλαια, τεχνολογία και μάρκετινγκ ώστε να εξάγει την πολιτική, το εμπόριο και τον πολιτισμό της σε άλλα έθνη για πολιτικό, εμπορικό και πολιτισμικό όφελος της μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου».
Κατηγόρησε επίσης την αμερικανική κυβέρνηση για υποκρισία, αναφέροντας ότι «κάποιες κυβερνητικές υπηρεσίες» είχαν ελέγξει παρανόμως αμέτρητους προσωπικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Χθες, η ίδια εφημερίδα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιούν μέσα όπως το Twitter και το YouTube για να υποδαυλίσουν τις αναταραχές στο Ιράν.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του Γραφείου Πληροφοριών Κρατικού Συμβουλίου, που είναι υπεύθυνο για την πολιτική σε σχέση με το διαδίκτυο, δήλωσε ότι η Κίνα «απαγορεύει τη χρήση του διαδικτύου για την ανατροπή της κρατικής δύναμης και την κατάλυση της εθνική ενότητας, για την υποκίνηση του εθνοτικού μίσους και διχασμού, για την προώθηση αιρέσεων και τη διανομή υλικού που είναι πορνογραφικό, χυδαίο, βίαιο ή τρομοκρατικό».
«Η Κίνα μπορεί νομίμως να τιμωρεί την προώθηση τέτοιου βλαβερού υλικού, κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από το λεγόμενο περιορισμό της ελευθερίας του διαδικτύου», συμπλήρωσε.
Πηγές: Reuters, BBC