«New York Times»: Oι ΗΠΑ εκπονούν σχέδιο κατοχής του Ιράκ

Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2002 15:13
A- A A+

Ο Λευκός Οίκος εκπονεί σχέδιο κατοχής του Ιράκ, έπειτα από την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση υπό αμερικανική ηγεσία στρατιωτικής κυβέρνησης και την παραπομπή στη δικαιοσύνη μελών της ιρακινής ηγεσίας για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times».

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των συζητήσεων, η μεταβατική περίοδος πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από πολιτική κυβέρνηση μπορεί να διαρκέσει μήνες έως και χρόνια, δήλωσαν στην εφημερίδα αμερικανοί αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται.

Στην πρώτη φάση και για ένα διάστημα ενός ή δύο ετών το Ιράκ θα κυβερνηθεί, σύμφωνα με το σχέδιο, από αμερικανό στρατιωτικό διοικητή, ίσως τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου, ή κάποιον από τους υφισταμένους του, ώστε να δοθεί ο χρόνος στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Αυτό το υπό συζήτησιν σχέδιο κατοχής θα υποβαθμίσει τον ρόλο της ιρακινής αντιπολίτευσης για να αποφευχθούν οι συγκρούσεις ανάμεσα στις φατρίες, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν, δήλωσαν στην εφημερίδα οι αμερικανοί αξιωματούχοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή