Συνάντηση Γ. Παπανδρέου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις»
Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 13:34
A- A A+

Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στο Στρασβούργο με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ξεκάθαρο μήνυμα και στα Σκόπια.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η οικονομική κρίση, το Κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, αναφέροντας ως παράδειγμα τις παραβιάσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο Αιγαίο. Επίσης κάλεσε και προφορικά τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να επισκεφθεί την Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα είναι "πρωταθλήτρια" αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Ερωτηθείς εξάλλου σχετικά με το ζήτημα των Σκοπίων, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η Ελλάδα θα κάνει και για τα Σκόπια ό,τι για την Τουρκία. Προϋπόθεση όμως για τη στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, επεσήμανε, είναι να βρεθεί πρώτα λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Για τη μία μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.-

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή