Βουλή: Στην Επιτροπή Θεσμών καλούνται DIGEA και ΕΣΡ

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 14:18
A- A A+

Να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη των αδειών ψηφιακής τηλεόρασης, κάλεσε την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, την ώρα που το θέμα μπαίνει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία αποφασίστηκε να κληθούν τόσο η DIGEA, όσο και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

«Συμφέρει την κυβέρνηση προτού βρεθεί στο στόχαστρο εκβιασμών από τους επιχειρηματίες των μέσων, να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη αδειών ψηφιακής», σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης. Όπως επεσήμανε, εκτός της ΕΡΤ που είχε αρχικώς συμφωνήσει και μετά υπαναχώρησε, όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια συγκρότησαν την κοινοπρακτική εταιρεία DIGEA και καλούνται σήμερα οι καταναλωτές να αγοράσουν νέους δέκτες ή αποκωδικοποιητές, κι όλα αυτά ερήμην της κυβέρνησης.

«Θα είναι ντροπή αν αυτοί οι κύριοι, εν όψει της ψηφιακής, επαναλάβουν το καθεστώς της αναλογικής, με βάση τα συμφέροντα της τσέπης τους», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης, υπογράμμισε ότι όπως είναι ο ισχύων νόμος, είναι αδύνατο να είμαστε έτοιμοι το 2012.

Η εταιρεία DIGEA εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών καναλιών, επεσήμανε από την πλευρά του ο Τηλέμαχος Χυτήρης, σημειώνοντας ότι έχει προσωρινή άδεια για δοκιμαστικές εκπομπές, για να μεταφέρει όμως και την ανησυχία που εκφράζεται ότι «αυτές οι πρόβες θα είναι στο τέλος και καθεστώς και αυτές θα είναι οι άδειες που θα δοθούν».

«Είναι επείγον και άμεσο το θέμα της ψηφιακής. Εδώ βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων», τόνισε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έθεσε το γενικότερο ζήτημα του ηλεκτρονικού Τύπου, την ανάγκη καθιέρωσης ποιοτικών κριτηρίων στην κρατική διαφήμιση, τον επανέλεγχο του μείζονος ζητήματος της μέτρησης της τηλεθέασης και των δημοσκοπήσεων, καθώς και της κατάστασης που επικρατεί στην κρατική τηλεόραση, η οποία όπως είπε, «συνιστά διαχρονικό σκάνδαλο», γνωστοποιώντας παράλληλα πως ήδη έχει εκφραστεί η θέση για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής.

Προτεινόμενα για εσάς