Θετική ψήφο για τη χώρα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη σύναψη του πενταετούς κοινοπρακτικού δανείου των 5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός, όπως ανέφερε, ότι ο δανεισμός ήταν ακριβός.
Σε συζήτηση που είχε στο Στρασβούργο με τους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι είναι ένα πρώτο καλό μήνυμα για τη χώρα, αλλά έχουμε πολύ και συστηματική δουλειά να κάνουμε για να ανακτήσει η Ελλάδα την αξιοπιστία της κι αυτό ήταν μόνο η αρχή.
Για τα μπλόκα
Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο αγροτικός τομέας περνά μια βαθιά κρίση και γι' αυτό είναι δύσκολη η επίλυση όλων των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί.
Μακάρι, τόνισε, να μπορούσαμε να τα λύσουμε όλα με μία απόφαση, από τη δομή του σοσιαλιστικού κινήματος, το μάρκετινγκ, την εκπαίδευση, την καλύτερη κατανομή των δικαιωμάτων κλπ, που δημιουργούν αυτό το κακό σύστημα στον αγροτικό τομέα.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα προβλήματα των αγροτών είναι κατανοητά και τους κάλεσε να αξιοποιήσουν το δυναμισμό τους για την ανατροπή αυτού του συστήματος και να γίνει η χώρα πιο παραγωγικη.
Για τις συναντήσεις στο Νταβός
Ερωτηθείς σχετικά με τις συναντήσεις του στο Νταβός, το οποίο θα επισκεφθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, συνοδευμόμενος από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα έχει πολλές συναντήσεις με μέσα ενημέρωσης, κυρίως με οικονομικά μέσα.
Ανέφερε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Ινδία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να έχει καλές επαφές με τέσσερις μεγάλες χώρες, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Ρωσία.
Υπάρχει κι η οικονομική διπλωματία, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι εκτός από το νοικοκύρεμα που πρέπει να κάνουμε στο σπίτι μας, πρέπει να βρούμε και να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα.
Γι' αυτό ενδέχεται στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ινδία να μετέχουν και επιχειρηματίες.
Για τα ελληνοτουρκικά
Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν είναι τώρα πιό αισιόδοξος για μια καλύτερη εξέλιξή τους ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι είναι πάντα δύσκολο να κρίνει κανείς και ανέφερε το παράδειγμα του 2004, καθώς τότε φαινόταν ότι κάποια ζητήματα όδευαν σε λύση.
Πρέπει να κάνουμε, συνέχισε, πολλές προσπάθειες και χαρακτήρισε θετικές τις τελευταίες δηλώσεις των κ.κ. Ερντογάν και Νταβούτογλου.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αποκαλύψεις του τουρκικού Τύπου σε σχέση με τις προθέσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, παρατήρησε ότι όλα τα αξιολογούμε, αλλά ταυτόχρονα δεν τα παίρνουμε όλα τοις μετρητοίς κι αυτό, όπως εξήγησε, λόγω των πολλών εσωτερικών εντάσεων που υπάρχουν στην Τουρκία και οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών.
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να γίνουν κάποια βήματα.
Για τη λαθρομετανάστευση
Για το μεταναστευτικό πρόβλημα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε δύο κυρίως ζητήματα. Πρώτον ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και δεύτερο ότι πρέπει να μπορεί να χορηγεί πολιτικό άσυλο σε όσους το έχουν ανάγκη.
Παρέθεσε μάλιστα και κάποια στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο μέσος όρος των μεταναστών οι οποίοι παίρνουν πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη είναι 30%, στη δε Ελλάδα είναι μόλις 0,1%.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Πρωθυπουργός, το μεταναστευτικό έχει πλήξει κι αυτό την εικόνα της χώρας και θα πρέπει, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτή, η λογική της ευνομίας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ