Αϊτή: Αποστολή της UNESCO για διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 21:07
UPD:21:11
A- A A+

Αποστολή ειδικών της UNESCO θα συμβάλει στη διάσωση της πολιτιστικής του κληρονομιάς στην κατεστραμμένη από τον σεισμό Αϊτή, όπως δήλωσε σήμερα η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια του Οργανισμού που εδρεύει στο Παρίσι.

Ο Οργανισμός, ο οποίος ανήκει στον ΟΗΕ, ανακοίνωσε εδώ και δέκα ημέρες ένα σχέδιο άμεσης δράσης για να αναστηλωθούν το ταχύτερο οι υπηρεσίες εκπαίδευσης στην Αϊτή μετά από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

«Η εκπαίδευση παραμένει μια προτεραιότητα αλλά εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ και στον τομέα του πολιτισμού: Αποστέλλω από αύριο Τετάρτη ειδικούς για να ελέγξουν την κατάσταση των μουσείων, τι απέγιναν τα διάφορα πολιτιστικά αντικείμενα γιατί, με βάση πληροφορίες, έχουν καταστραφεί πάρα πολλά», ανέφερε η κ. Μπόκοβα.

Πρόκειται να ελεγχθεί πώς μπορούν να προστατευθούν όσα πολιτιστικά αντικείμενα έχουν μείνει πάντα υπέρ των πολιτών της χώρας, πρόσθεσε η ίδια.

Η κ. Μπόκοβα σημείωσε επίσης ότι η UNESCO θα βοηθήσει και το Πανεπιστήμιο της χώρας καθώς και τα μμε.

«Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε τρόφιμα, σε φάρμακα, ή σε ιατρικές υπηρεσίες αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε την Αϊτή να ανασκευάσει τον ιστό της κοινωνίας», υπογράμμισε η κ. Μπόκοβα.

Ανέφερε δε ότι οι ειδικοί του Οργανισμού θα ασχοληθούν ειδικά με το εθνικό ιστορικό πάρκο της Αϊτής, όπου υπάρχουν κτίσματα των αρχών του 19ου αιώνα, το παλάτι Σαν Σουσί, καθώς και τα σπουδαία κτίρια Ραμιέρ και Σιταντέλ που έχουν χαρακτηριστεί από το 1982 ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά γιατί είναι τα πρώτα κτίσματα που οικοδομήθηκαν εξ ολοκλήρου από μαύρους σκλάβους πριν κατακτήσουν την ελευθέρια τους.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή