ΗΠΑ: Θετικές στην πρόταση διαγραφής του χρέους της Αϊτής

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 05:57
A- A A+

Θετικά τοποθετήθηκε χθες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, στην πρόταση να διαγραφεί το χρέος της Αϊτής, λέγοντας ότι είναι αμφίβολο το κατά πόσον η κατεστραμμένη χώρα από τον φονικό σεισμό θα μπορέσει να το αποπληρώσει.

«Απλά δεν είναι ρεαλιστικό να νομίζει κανείς ότι η Αϊτή θα μπορούσε ποτέ, στο ορατό μέλλον, να ξεπληρώσει τα χρέη της», είπε η Κλίντον σε συνέντευξή που παραχώρησε στο American Urban Radio Networks.

Η επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι εξετάζονται σχέδια από διεθνείς δανειστές για την παραγραφή του χρέους της Αϊτής, που βρισκόταν περίπου στο 1 δισ. δολ. πριν από το σεισμό.

Τρεις πιστωτές της Αϊτής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η Παγκόσμια Τράπεζα και η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, παρουσίασαν σχετικές προτάσεις την Τρίτη σε έκτακτη σύνοδο για τη χώρα στο Μόντρεαλ του Καναδά.

«Είναι κατορθωτό. Το εξετάζουμε», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στο σταθμό, ο οποίος απευθύνεται κυρίως στους Αφροαμερικανούς.

Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα είχαν παραγράψει πέρυσι χρέη 1,2 δισ. δολ. που όφειλε η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, καθώς ήδη αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα λόγω των πλημμυρών και των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα και από ταραχές εξ αιτίας των τιμών των τροφίμων.

Μετά το σεισμό η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δίνει στην Αϊτή πενταετή περίοδο χάριτος όσον αφορά στην πληρωμή του χρέους ενώ το Κλαμπ του Παρισιού πρότεινε να διαγραφούν χρέη ύψους 214 εκατ. δολ. προς μέλη του.

Ο μεγαλύτερος πιστωτής της Αϊτής ήταν η Βενεζουέλα, που δεν ανήκει στο Κλαμπ του Παρισιού. Ο αριστερός πρόεδρός της, Ούγο Τσάβες ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι παραγράφηκαν χρέη της χώρας, ύψους 295 εκατ. δολ. προς το Καράκας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή