Οδηγίες προς ψηφοφόρους

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2002 07:30
A- A A+

Η ψηφοφορία για την ανάδειξη των Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχών, όπως και για την ανάδειξη των μελών των Τοπικών Συμβουλίων και συμβουλίων των Δημοτικών Διαμερισμάτων και των παρέδρων Κοινοτήτων, θα αρχίσει στις 7 π.μ. και θα λήξει στις 7 μ.μ.

Ολοι οι εκλογείς θα ψηφίσουν στο Δήμο ή την Κοινότητα στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Στη διεύθυνση www1.ypes.gr/ypes/eea.asp ή στο τηλέφωνο 1464 οι εκλογείς μπορούν να βρουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν.

Δεν ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 27 παρ.1 του Π.Δ. 55/1999 για τους δημόσιους υπαλλήλους και στρατιωτικούς για τις Δημοτικές και Κοινοτικές Εκλογές.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (άρθρο 44 παρ. 2 Π.Δ. 410/1995).

Οι κοινοτικοί εκλογείς -πολίτες χωρών - μελών της Ε.Ε.- θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο Δήμο ή την Κοινότητα όπου κατοικούν και έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά τους.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριο. Αν πρόκειται για στρατιωτικούς ή υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας, η αναγνώρισή τους γίνεται με βάση τη στρατιωτική ή την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Κατά την αναγνώριση των εκλογέων, ενδέχεται να διαπιστωθούν ασυμφωνίες στα στοιχεία που αναγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους και στην ταυτότητάς τους.

Στην περίπτωση αυτή, πρέπει οι εκλογείς να προσκομίσουν βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, που εκδίδεται από τον οικείο Δήμαρχο ή πρόεδρο Κοινότητας, ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει και να αποδεικνύεται η ταυτότητά τους.

Σταυροί προτίμησης στις δημοτικές εκλογές

Σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε ψηφοδέλτιο συνδυασμού με περισσότερους σταυρούς προτίμησης από αυτούς που ορίζονται κατωτέρω είναι έγκυρο, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Επίσης σε όλες τις περιπτώσεις, για τον υποψήφιο Δήμαρχο ή τον υποψήφιο Πρόεδρο Κοινότητας δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης.

1. Δήμοι χωρίς μεταβολή: Στους Δήμους γενικά ο εκλογέας μπορεί να θέσει ένα ή δύο σταυρούς προτίμησης σε κάθε ψηφοδέλτιο. Στους Δήμους, όμως, Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς, ο εκλογέας μπορεί να θέσει έναν, δύο ή τρεις σταυρούς προτίμησης σε κάθε ψηφοδέλτιο είτε για τους Δημοτικούς Συμβούλους, είτε για Συμβούλους Δημοτικών Διαμερισμάτων. Στο Δήμο Πατρέων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με έναν ή δύο σταυρούς προτίμησης.

2. Δήμοι που προέρχονται από συνένωση Ο.Τ.Α.: O εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο υποψηφίων. Για τους υποψήφιους Τοπικούς Συμβούλους όλων των Τοπικών Συμβουλίων (επταμελών, πενταμελών ή τριμελών), ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνον προς έναν υποψήφιο Τοπικό Σύμβουλο.

Αν ο εκλογέας χρησιμοποιήσει ψηφοδέλτιο άλλου δημοτικού διαμερίσματος, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη για την εκλογή των μελών του Τοπικού Συμβουλίου, είναι όμως έγκυρο για το συνδυασμό του υποψήφιου Δημάρχου, για το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν σε εκλογικό τμήμα του Δημοτικού Διαμερίσματος της πρώην Κοινότητας, που έχει Τοπικό Συμβούλιο, θα λάβουν από την εφορευτική επιτροπή το ψηφοδέλτιο του Δήμου, στο οποίο θα αναγράφονται στο επάνω μέρος τα ονόματα του υποψήφιου Δημάρχου και των υποψήφιων Δημοτικών Συμβούλων και στο κάτω μέρος θα αναγράφεται το όνομα του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού τους Διαμερίσματος και κάτω από αυτό τα ονόματα των υποψηφίων μελών του Τοπικού Συμβουλίου. Οι εκλογείς αυτοί μπορούν να βάλουν μέχρι δύο σταυρούς στους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι ένα σταυρό στους υποψήφιους Τοπικούς Συμβούλους.

Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα του Δημοτικού Διαμερίσματος της έδρας του Δήμου, στο οποίο δεν έχει συσταθεί Τοπικό Συμβούλιο, επειδή ο πληθυσμός του είναι άνω των 1.000 κατοίκων, θα λάβουν μόνο το βασικό - γενικό ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού (χωρίς Τοπικό Συμβούλιο) και θα ψηφίσουν μόνο Δημοτικούς Συμβούλους, βάζοντας μέχρι δύο σταυρούς στους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της προτίμησής τους.

3. Κοινότητες: Ο εκλογέας μπορεί να θέσει ένα σταυρό προτίμησης σε κάθε ψηφοδέλτιο σε έναν Κοινοτικό Σύμβουλο.

4. Κοινότητες που προέρχονται από συνένωση: Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του μόνο για έναν υποψήφιο Πάρεδρο ενός Κοινοτικού Διαμερίσματος. Ψηφοδέλτιο που περιέχει σταυρούς προτίμησης είτε για τους δύο υποψήφιους Παρέδρους είτε για υποψήφιους Παρέδρους περισσότερων από ένα Κοινοτικών Διαμερισμάτων θεωρείται έγκυρο, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.

Σταυροί προτίμησης στις νομαρχιακές εκλογές

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που έχουν:

- 21μελή και 25μελή Νομαρχιακά Συμβούλια, προς έναν ή δύο υποψηφίους.

- 31μελή Νομαρχιακά Συμβούλια, προς έναν μέχρι τρεις υποψηφίους.

- 37μελή και άνω Νομαρχιακά Συμβούλια και στις ενιαίες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στα Νομαρχιακά τους Διαμερίσματα, προς έναν μέχρι τέσσερις υποψηφίους.

Η προτίμηση του εκλογέα εκφράζεται με σταυρό που σημειώνεται με μολύβι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης ή με μελάνι των ίδιων αποχρώσεων, δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Σταυρός προτίμησης που σημειώνεται με διαφορετικό τρόπο δεν λαμβάνεται υπόψη και η εγκυρότητα του ψηφοδελτίου ελέγχεται.

Ψηφοδέλτιο που δεν φέρει σταυρό προτίμησης ή περιέχει περισσότερους σταυρούς προτίμησης θεωρείται έγκυρο, δεν λαμβάνεται όμως υπόψη κανένας σταυρός. Για τον υποψήφιο Πρόεδρο ενιαίας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και υποψήφιο Νομάρχη δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης και αν σημειωθεί, δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

Πιστοποίηση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και εφόσον ζητηθεί από τον εκλογέα, ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής χορηγεί έντυπη βεβαίωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή