Βουλή: Ενημέρωση για το ν/σχ για την ανακύκλωση

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 17:51
A- A A+

Για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο με σκοπό την αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) ενημέρωσε σήμερα τη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραΐτης.

«Ο τομέας της ανακύκλωσης χρήζει σημαντικής βελτίωσης. Ο Νόμος 2939/2001 έχοντας λειτουργήσει τα τελευταία 8 έτη, έδειξε στην πράξη κάποιες αδυναμίες στην εφαρμογή του. Σε αυτό το θέμα καλούμαστε να δώσουμε λύση σήμερα: αναθεωρούμε το Νόμο 2939/2001, με σκοπό την αποτελεσματική ανάπτυξη του τομέα της ανακύκλωσης, στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας», τόνισε ο υφυπουργός.

Ο κ. Μωραΐτης παρουσίασε στη συνέχεια τα βασικά σημεία της τροποποίησης του Ν. 2939:

1. Ενεργοποιείται ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) που θα αδειοδοτεί, θα εφαρμόζει και θα ελέγχει την ορθή ανάπτυξη της ανακύκλωσης στη χώρα, υπό την επίβλεψη του ΥΠΕΚΑ. Για την αποτελεσματική λειτουργία του υλοποιούνται τα ακόλουθα μέτρα:

α. καθορίζονται πόροι για τη λειτουργία του (το 2% των εσόδων κάθε συστήματος ανακύκλωσης).

β. στελεχώνεται με επιστήμονες και διοικητικούς, οι οποίοι θα αποσπαστούν στον ΕΟΕΔΣΑΠ για την άμεση έναρξη της λειτουργίας του.

γ. ελαττώνεται ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) από 15 σε 9 για να λαμβάνονται ευκολότερα και γρηγορότερα αποφάσεις.

2. Απλοποιούνται τις διαδικασίες για την έκδοση Πιστοποιητικών για την ορθή λειτουργία των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης.

3. Αλλάζει ο τρόπος αξιολόγησης των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, ώστε να δίδεται η δυνατότητα στην Πολιτεία να παρεμβαίνει σε τακτική βάση (αντί τριετίας όπως μέχρι σήμερα) ώστε τα Συστήματα να μπορούν να προσαρμόζονται στις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς.

4. Εφαρμόζεται ισχυρός μηχανισμός ελέγχου και ποινών:

α. η λειτουργία του ΕΟΕΔΣΑΠ συνεπάγεται τακτικούς και αυστηρούς ελέγχους των διαχειριστών της εναλλακτικής διαχείρισης για την ορθή εφαρμογή της πολιτικής ανακύκλωσης στη χώρα.

β. αναπροσαρμόζονται τα πρόστιμα προς το αυστηρότερο.

5. Θεσπίζεται ρητά ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των Φορέων Ανακύκλωσης.

6. Παρέχονται κίνητρα στους ΟΤΑ, ώστε να προωθούν την ανακύκλωση και να αποφεύγουν την απόρριψη απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.

Τον κίνδυνο ενίσχυσης, με το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, των ήδη λειτουργούντων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, ενώ θα έπρεπε να κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του ανταγωνισμού των διαχειριστών, υπογράμμισε εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Σταύρος Καλογιάννης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο κ. Νίκος Ζιώγας προέβη στην εκτίμηση ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση ενεργοποιεί κοινή υπουργική απόφαση της ΝΔ, «την οποία ούτε η ίδια τόλμησε να εφαρμόσει», ενώ επέκρινε την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» την οποία υιοθετεί το ΥΠΕΚΑ.

Με τη σειρά του ο κ. Παύλος Μαρκάκης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ζήτησε να πληροφορηθεί ποιος είναι ο υπεύθυνος διαχειριστής χαρτιού, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα διαχείρισης. Ασκησε δε κριτική στην ειδική πρόσθετη αμοιβή των στελεχών που θα μεταταχθούν ή θα αποσπαστούν στον ΕΟΕΔΣΑΠ.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Ηρώ Διώτη απέρριψε κατηγορηματικά την καύση των απορριμμάτων. Ζήτησε, παράλληλα, να πληροφορηθεί το σκεπτικό με το οποίο δεν προκρίνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης με συμμετοχή των ΟΤΑ καθώς και το πώς δεν θα μετακυλιστεί στους δημότες το κόστος της διαχείρισης.

Στην ανάγκη γεωγραφικής διασποράς των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης επέμεινε ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις των μελών της Επιτροπής, ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε ότι αν και είναι καλό να υπάρχει ανταγωνισμός, «τα νέα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης θα τα φτιάξουν όσοι έχουν εκπληρώσει τις προηγούμενες υποχρεώσεις τους».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι, όσον αφορά τα άτομα που θα στελεχώσουν των Εθνικό Οργανισμό, «η ειδική αμοιβή θα καταργηθεί».

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι στο ΥΠΕΚΑ «δουλεύουμε για την υλοποίηση όλων των περιφερειακών σχεδιασμών». Σημείωσε, τέλος, ότι «τα προεδρικά διατάγματα για την διαχείριση του χαρτιού βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε και σε αυτόν το τομέα».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή