Αϊτή: Σε λειτουργία και πάλι το αεροδρόμιο του Τζακμέλ

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 19:08
REUTERS/CARLOS BARRIA

A- A A+

Σε λειτουργία τέθηκε και πάλι το αεροδρόμιο του Τζακμέλ στην Αϊτή από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Καναδά, ένα μέρος του οποίου είχε κλείσει μετά το σεισμό της 12 Ιανουαρίου, όπως δήλωσε σήμερα ο Καναδός υπουργός Αμυνας Πίτερ ΜακΚέι.

«Με τη σύμφωνη γνώμη της αϊτινής κυβέρνησης το αεροδρόμιο του Τζακμέλ τέθηκε και πάλι σε λειτουργία από τις καναδικές δυνάμεις για να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και για να αποσυμφορήσει το αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς», ανέφερε ο ΜακΚέι σε συνέντευξη Τύπου.

«Αεροπλάνα και ελικόπτερα μπορούν πλέον να προσγειωθούν στο Τζακμέλ με 64 προσγειώσεις να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε μία ημέρα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προωθήσει την ιδέα της δημιουργίας μίας δύναμης άμεσης επέμβασης της ΕΕ για τις ανθρωπιστικές κρίσεις, προκειμένου κυρίως να προαχθεί η «προβολή» της Ευρώπης στον τομέα αυτό, έπειτα από τις επικρίσεις που δέχθηκε η ΕΕ μετά τον σεισμό της Αϊτής.

Μόλις οριστεί η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα ζητήσει από την ομάδα του «προτάσεις για να βελτιωθούν οι δυνατότητες ανταπόκρισης της ΕΕ στις ανθρωπιστικές κρίσεις» και στις φυσικές καταστροφές, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ.

Στόχος είναι επίσης να επιτραπεί στην ΕΕ να επωφεληθεί «μίας μεγαλύτερης προβολής των προσπαθειών της απέναντι τόσο στους ανθρώπους που επωφελούνται από αυτές όσο και της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης», εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε Χάνσεν σε ανακοίνωση Τύπου.

Η Χάνσεν ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία «ενός σώματος ευρωπαίων εθελοντών για ανθρωπιστικές κρίσεις» που θα είναι ανοιχτό σε όσους επιθυμούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή