Καναδάς: Έκκληση στους διεθνείς πιστωτές για το χρέος της Αϊτής

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 20:09
A- A A+

Να τοποθετήσουν τους Aϊτινούς πάνω από την εξόφληση του χρέους τους καλεί τους διεθνείς πιστωτές της χώρας ο υπουργός οικονομικών του Καναδά Τζιμ Φλάχερτι.

Ο Καναδάς διέγραψε το χρέος της Αϊτής από το προηγούμενο έτος «πριν ακόμη ο σεισμός πλήξει τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός.

Οι οργανισμοί, όπως η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB) και η Παγκόσμια Τράπεζα, ενέκριναν επίσης τη διαγραφή 973 εκατομμυρίων δολαρίων του χρέους της Αϊτής τον Ιούλιο του 2009, το οποίο είναι το σύνολο σχεδόν του χρέους της χώρας αλλά μπορούν να διαγράψουν περισσότερο, πρότεινε ο Καναδός υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

«Παρά το γεγονός ότι το χρέος της Αϊτής στους διεθνείς πιστωτές έχει μειωθεί σημαντικά, ο Καναδάς πιστεύει ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της Αϊτής πρέπει να βρίσκονται πριν από την εξόφληση του χρέους», πρόσθεσε ο Τζιμ Φλάχερτι.

«Στόχος μας πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι οι Αϊτινοί δεν θα υποχρεωθούν να προβούν σε σημαντικές αποπληρωμές των χρεών, την ώρα που θα ξαναχτίζουν τη χώρα τους», δήλωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, ο κ. Φλάχερτι ανέφερε ότι αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της G7 στον Καναδά στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή