Θετική η έκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ

«Κόκκινο» στην Τουρκία
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 21:12
UPD:21:46
A- A A+

Τις εκθέσεις της για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας υιοθέτησε σήμερα η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην έκθεση του Σλοβένου εισηγητή Ζόραν Τάλερ για την ΠΓΔΜ υιοθετήθηκε τροπολογία με την οποία καλείται το Συμβούλιο το Μάρτιο να λάβει υπόψη τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων καλωσορίζει την πρωτοβουλία της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ ως το 2014. Το Κοινοβούλιο καλεί μάλιστα όλες τις χώρες της περιοχής να συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας της έκθεσης και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα έμπρακτα αποτελέσματα της έκθεσης και το κατά πόσο αυτή θα επηρεάσει τη στάση της Ελλάδας στο ζήτημα του ονόματος, ο Ζόραν Τάλερ χαρακτήρισε το σημερινό κείμενο ένα ισχυρό μήνυμα προς την Επιτροπή, το Συμβούλιο και τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών.

«Συνιστά ακόμα ένα ισχυρό κάλεσμα και στην ελληνική κυβέρνηση να απαλλαγεί επιτέλους από αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ειλικρινά ότι η διατήρηση αυτού του προβλήματος, δεν είναι προς το συμφέρον τη Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν με το σημερινό ψήφισμα το Κοινοβούλιο ζητάει λύση του ζητήματος της ονομασίας έως το Μάρτιο, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι το σημερινό κείμενο καλεί το Συμβούλιο να εισακούσει τη σύσταση της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία της Βιέννης να συμβάλει στις διμερείς συζητήσεις για λύση, ο κ. Τάλερ σημείωσε ότι είναι μια θετική κίνηση, και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της κοινής επιστολής που συνέταξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας σχετικά με την ένταξη των Βαλκανίων στην ΕΕ.

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Τάλερ επεσήμανε πως «έχει ευθύνη και η ισπανική προεδρία να βρει τρόπους να βοηθήσει (στη λύση του θέματος της ονομασίας) καθώς και η ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Αστον και ο νέος επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φούλε».

«Όλοι ξέρουμε ότι η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι θετική και στο πλαίσιο αυτό θα ληφθεί ενδεχόμενη νομική απόφαση διευθέτησης, ωστόσο όλοι ξέρουν ότι χρειάζονται συχνότερες διμερείς επαφές και μεγαλύτερη ανάμειξη διαφορετικών αρχών, αλλιώς η διαδικασία εντός του ΟΗΕ μπορεί να διαρκέσει ακόμα δυο δεκαετίες» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένες προτάσεις από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών. Εκτός από την Αστον και τον Φούλε ίσως και η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Αν εμπλέκεται μόνο ο ΟΗΕ, δεν βλέπουμε σημαντική πρόοδο».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη λύσης του θέματος της ονομασίας, ο Σλοβένος ευρωβουλευτής σημείωσε ότι χρειάζονται «συγκεκριμένες προτάσεις, στο πλαίσιο απευθείας διαπραγματεύσεων των δύο πρωθυπουργών».

Σε ερώτηση δε για το εάν συνδέεται η οικονομική κρίση στην Ελλάδα με το ζήτημα της ονομασίας απάντησε: «Η οικονομική κρίση δεν συνδέεται άμεσα με το θέμα, αλλά γνώμη μου είναι ότι συχνά τα δύο ζητήματα βρίσκονται στο ίδιο πλαίσιο. Είμαι μεγάλος φίλος της Ελλάδας και πιστεύω ότι έχει πολλά να κερδίσει από την οικονομική συνεργασία στην περιοχή».

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τάλερ εξέφρασε την ελπίδα οι κ.κ. Παπανδρέου και Γκρουέφσκι να δουν την εξεύρεση λύσης ως ευκαιρία για μια αμοιβαία επιτυχία, αλλά και την ανησυχία για κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ΠΓΔΜ και την ευρύτερη περιοχή εάν δεν υπάρξει πρόοδος στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, βασικό συμπέρασμα της έκθεσης της Ολλανδής εισηγήτριας, ευρωβουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ρια Ομεν Ρουιτεν, η οποία υιοθετήθηκε με 60 ψήφους υπέρ και 11 αποχές, είναι η διαπίστωση ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην πορεία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στη χώρα το 2009.

Ειδικότερα, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μη εφαρμογή, για τέταρτη συνεχή χρονιά, του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Η μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Καταδικάζεται ακόμη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει το φιλοκουρδικό κόμμα DTP και καλείται η ¶γκυρα να προχωρήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση, καθώς και στην καλύτερη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας στους τομείς των δικαιωμάτων των γυναικών, της καταπολέμησης των διακρίσεων, της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας έκφρασης, της καταργησης των βασανιστηρίων και της αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Η Τουρκία καλείται παράλληλα να εντείνει τις προσπάθειές της για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

Για το Κυπριακό, το ψήφισμα καλεί την τουρκική κυβέρνηση να συμβάλει με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στις προσπάθειες για εξεύρεση συνολικής λύσης, στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η απόσυρση των στρατευμάτων της από το βόρειο τμήμα του νησιού και η συμβολή της στη διευθέτηση του θέματος των τουρκικών εποικισμών, θα διευκόλυναν τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις.

Στα θετικά σημεία του ψηφίσματος για την ¶γκυρα, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της χώρας, συγκαταλέγονται η διενέργεια ευρείας δημόσιας διαβούλευσης για διάφορα ζητήματα, καθώς και η θέσπιση νόμου για την άρση των απαγορεύσεων στη μετάδοση εκπομπών στην κουρδική γλώσσα.

Αντίστοιχα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αρμενία, ζητούν όμως την επικύρωση των σχετικών πρωτοκόλλων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή