ΗΠΑ: «Στη σωστή κατεύθυνση οδηγεί ο Λόμπο τη χώρα»

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 08:29
A- A A+

«Στη σωστή κατεύθυνση» οδηγεί ο νέος πρόεδρος της Ονδούρας, Πορφίριο Λόμπο τη χώρα, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα αποφασίσει να αποκαταστήσουν την οικονομική βοήθεια στη χώρα, δήλωσε χθες Τετάρτη αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Ο Αρτούρο Βαλενσουέλα, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα του δυτικού ημισφαιρίου, δήλωσε από την πρωτεύουσα, Τεγκουσιγκάλπα, ότι η Ουάσινγκτον θα εκτιμήσει την κατάσταση πριν ξαναρχίσει την παροχή βοήθειας.

«Δεν καταλήξαμε ακόμα σε τελικές κρίσεις», δήλωσε ο Βαλενσουέλα, που μετέβη στην Τεγκουσιγκάλπα για την τελετή ορκωμοσίας του Λόμπο.

Ο Λόμπο εξελέγη στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου που διοργάνωσε το «de facto» καθεστώς μετά την ανατροπή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια τον Ιούνιο του 2008 με στρατιωτικό πραξικόπημα. Πολλές χώρες δεν αναγνώρισαν τις εκλογές, θεωρώντας ότι έτσι θα έδιναν νομιμοποίηση στο πραξικόπημα.

Η ανατροπή και αποπομπή του Σελάγια από τη χώρα είχε προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και ώθησε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ, να αναστείλουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ονδούρα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε χθες ότι υπάρχει «πολύς ενθουσιασμός» στην Τεγκουσιγκάλπα για την ορκωμοσία του Λόμπο.

Ο Βαλενσουέλα είπε επίσης ότι είχε «μια πολύ εγκάρδια συνάντηση» με το Σελάγια.

Ο ανατραπείς πρόεδρος εγκατέλειψε την Ονδούρα χθες Τετάρτη με προορισμό την Δομινικανή Δημοκρατία, μετά από την πολύμηνη παραμονή του στην πρεσβεία της Βραζιλίας στην Τεγκουσιγκάλπα υπό πολιορκία του στρατού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή