H απασχόληση πρώτη προτεραιότητα του Ομπάμα

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 11:30

A- A A+

Τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ανέδειξε ως πρώτη του προτεραιότητα ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους, μετά από την εκλογική ήττα στη Μασαχουσέτη που έθεσε υπό αμφισβήτηση τις ηγετικές του ικανότητες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε να μην εγκαταλείψει τα σχέδια για μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, ενώ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθη το πρώτο έτος της προεδρίας του και ότι οι αλλαγές δεν ήρθαν όσο γρήγορα θα έπρεπε.

«Ώσπου να σταματήσω να μιλάω απόψε, κι άλλοι Αμερικανοί θα έχουν χάσει την ασφάλιση υγείας τους. Εκατομμύρια θα τη χάσουν εφέτος», είπε ο Ομπάμα. «Δεν θα απομακρυνθώ από αυτούς τους Αμερικανούς. Και ούτε θα έπρεπε να το κάνουν οι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα», πρόσθεσε.

«Πολλοί πολίτες έχουν μείνει χωρίς δουλειά. Υποφέρουν. Χρειάζονται τη βοήθειά μας. Θέλω το νομοσχέδιο για την εργασία στο γραφείο μου χωρίς καθυστέρηση. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας το 2010», όπως είπε ο Ομπάμα, τη στιγμή που η ανεργία στις ΗΠΑ έχει εκτοξευτεί στο 10%.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε των νέων αυστηρότερων κανόνων που προωθεί για τη Wall Street, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν ενδιαφέρομαι να τιμωρήσω τις τράπεζες».

Υποσχέθηκε να βοηθήσει να βγει η χώρα από την «τεράστια δημοσιονομική τρύπα», με το έλλειμμα να βρίσκεται στα 1,4 τρισ. δολάρια (περίπου 10% του ΑΕΠ). Για το σκοπό αυτό προανήγγειλε πάγωμα δαπανών από το 2011 και για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Πριν ένα χρόνο, ανέλαβα την εξουσία εν μέσω δύο πολέμων, μιας οικονομίας που κλυδωνιζόταν από μια σοβαρή ύφεση, ένα οικονομικό σύστημα στο χείλος του γκρεμού, και μια κυβέρνηση καταχρεωμένη. Ειδικοί από όλο το πολιτικό φάσμα προειδοποιούσαν ότι εάν δεν δρούσαμε, θα αντιμετωπίζαμε μια δεύτερη Μεγάλη Υφεση. Ετσι δράσαμε άμεσα και επιθετικά. Και ένα χρόνο αργότερα, το χειρότερο μέρος της καταιγίδας έχει περάσει», είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Η ομιλία του ακολουθεί την ήττα των Δημοκρατικών στην σημαντική εκλογική αναμέτρηση στο παραδοσιακό τους προπύργιο στη Μασαχουσέτη, που τους στοίχισε την απώλεια της «υπερπλειοψηφίας» στη Γερουσία.

Αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, τόνισε ότι τελειώνει και ότι «όλα μας το στρατεύματα θα επιστρέψουν».

Όσο για το Αφγανιστάν, δήλωσε ότι η ενίσχυση των αμερικανικών προσπαθειών θα βοηθήσει τους Αφγανούς να αναλάβουν τον έλεγχο το 2011.

«Έρχονται δύσκολες ημέρες. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα επιτύχουμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή