Μέσω Βουλής η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 13:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το μεσημέρι το νομοσχέδιο για την «επιλογή δικαστικών λειτουργών στις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης και επαναφορά της αρχής του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων».

Η παρουσίαση του ν/σ έγινε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, παρουσία του υφυπουργού Απόστολου Κατσιφάρα και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Γ. Δημήτραινα.

Στόχος του νομοσχεδίου, τόνισε ο υπουργός, είναι να εξασφαλίσει την αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από την επιρροή της εκτελεστικής με την αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Καστανίδη, επιδιώκεται η έκφραση γνώμης από τη Βουλή για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που καταλαμβάνουν τις ηγετικές θέσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας.

Όπως είπε ο υπουργός, βάσει του νομοσχεδίου, όταν πρόκειται να επιλεγούν οι πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο γενικός επίτροπος των διοικητικών δικαστηρίων, προεπιλέγονται αρχικά με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έξι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, που έχουν τα τυπικά προσόντα.

Ακολούθως ο κατάλογος των έξι προεπιλεγέντων διαβιβάζεται στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, η οποία και θα εκφράσει θετική γνώμη για τους τρεις από τους έξι υποψηφίους και αφού προηγουμένως καλέσει σε ακρόαση τους έξι.

Η διάσκεψη των προέδρων θα εκφράζει τη γνώμη της ομόφωνα ή με πλειοψηφία τουλάχιστον των 4/5 των μελών της. Στη συνέχεια, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Επίσης, όταν πρόκειται να επιλεγούν οι αντιπρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αποστέλλει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τον κατάλογο των δικαστικών λειτουργών που έχουν τα τυπικά προσόντα προς προαγωγή. Και η Διάσκεψη θα εκφέρει θετική γνώμη για τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων από αυτούς που πρόκειται να επιλεγούν, χωρίς ωστόσο, να είναι υποχρεωτική η απόφαση των υποψηφίων.

Η διάσκεψη θα αποφασίζει πάλι ή ομόφωνα ή με πλειοψηφία των 4/5 των μελών της.

Επαναφορά του αυτοδιοίκητου

Η δεύτερη σημαντική τομή -όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης- που ενισχύει το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, είναι η επαναφορά του αυτοδιοίκητου στους μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς της χώρας, δηλαδή στα 14 μεγάλα δικαστήρια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και του Πειραιά.

Βασικό κριτήριο εκλογιμότητας είναι η αρχαιότητα και η θητεία των εκλεγομένων θα είναι διετής και για μία μόνο φορά. Επανεκλογή των ίδιων προσώπων επιτρέπεται μόνο σε δικαστήριο ανώτερου βαθμού. Ακόμα προβλέπονται κωλύμματα εκλογής ή ασυμβίβαστα.

ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή