Συνάντηση Δρούτσα - Μιλόσοσκι

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 19:58
UPD:04/10/2012 17:29
AΠΕ/ΧΡΥΣΑ ΠΑΝΟΥΣΙΑΔΟΥ

A- A A+

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του τελευταίου.

Όπως έγινε γνωστό, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε μια σύντομη ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και του ζητήματος της ονομασίας.

Από ελληνικής πλευράς, υπογραμμίστηκε ότι το πλαίσιο για το ζήτημα της ονομασίας είναι η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ότι αναμένουμε από την ΠΓΔΜ ουσιαστική και εποικοδομητική συμμετοχή σ΄αυτή τη διαδικασία, κάτι που θα συμβάλλει στην επίτευξη προόδου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ παρουσίασε την πρόταση του για αναβάθμιση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών, ενώ συζητήθηκαν οι προοπτικές υπογραφής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί και εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και από τις επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, οι οποίες έγιναν με ελληνική πρωτοβουλία.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε η δυνατότητα επίσκεψης του Έλληνα ΑΝΥΠΕΞ στην ΠΓΔΜ καθώς και έλευσης του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ στην Ελλάδα. Ο κ. Δρούτσας πρόσθεσε ότι με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες, η ελληνική πλευρά ήδη εξετάζει με θετικό πνεύμα την προώθηση συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η πρόταση της ΠΓΔΜ για αναβάθμιση των διπλωματικών μας αποστολών δεν συνάδει με την αρνητική, έναντι της Ελλάδας, ρητορική που καλλιεργείται στα Σκόπια, στάση που επιβαρύνει τις σχέσεις των δύο χωρών και δεν βοηθάει την προοπτική επίλυσης του ζητήματος του ονόματος.

Εξέφρασε δε την ετοιμότητα της Ελλάδας να εξετάσει θετικά ένα τέτοιο βήμα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας για βελτίωση των διμερών σχέσεων και την βούληση για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes), στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται υπό τα Ηνωμένα Έθνη.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, «ΜΙΑ», ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι «η επίσκεψη του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου (σ.σ. σε Αθήνα και Σκόπια) θα αποτελούσε μία καλή ευκαιρία για την ''Μακεδονία'' και την Ελλάδα να παρουσιάσουν γι΄ ακόμη μία φορά τις θέσεις τους και ταυτοχρόνως να δοθεί ώθηση και δυναμική στις προσπάθειες του κ. Νίμιτς».

Πρόσθεσε δε ότι η συνάντηση με τον κ. Δρούτσα έγινε σε κατάλληλο χρόνο και ότι σε αυτήν, μεταξύ άλλων, εξετάσθηκε η εκκρεμότητα της ονομασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μιλόσοσκι η ελληνική πλευρά εμφανίσθηκε «επιφυλακτική» σχετικά με την πρόταση της ΠΓΔΜ για ανύψωση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σε επίπεδο Πρεσβειών, από Γραφεία Συνδέσμου που είναι σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή